Місія ООН у Лівані звинуватила Ізраїль у вторгненні на базу миротворців

В Ізраїлі вважають, що "Хезболла" використовує миротворців ООН як живий щит, і закликають вивести їх із Лівану
Фото: ЕРА

Миротворча місія ООН у Лівані (UNIFIL) заявила, що вранці 13 жовтня два танки "Меркава" Армії оборони Ізраїлю зруйнували головні ворота бази UNIFIL у селищі Рам'я на півдні Лівану й силою увірвалися на її територію. 

У заяві стверджують, що танки покинули територію бази за 45 хвилин після того, як миротворці висловили протест проти їхнього перебування. UNIFIL заявили ізраїльським військовим, що їхня присутність на території бази наражає миротворців на небезпеку.

Після того як танки поїхали, за 100 м від бази сталося кілька вибухів, які супроводжував викид диму. Дим поширився на території бази й спричинив подразнення шкіри та шлунково-кишкові розлади, постраждало 14 миротворців, ідеться в заяві. 

"Учетверте за останні кілька днів ми нагадуємо ЦАХАЛ і всім суб'єктам про їхні зобов'язання щодо гарантування безпеки персоналу й майна ООН, а також поваги до недоторканності приміщень ООН у будь-який час", – заявили в місії. 

В UNIFIL нагадали, що вторгнення на базу миротворців є порушенням міжнародного права й резолюції Радбезу ООН, місія висунула ЦАХАЛ вимогу пояснити "ці порушення, які шокують".

Як пише Reuters, в Армії оборони Ізраїлю пояснили, що це не був штурм бази UNIFIL. За повідомленням ЦАХАЛ, бойовики ліванської "Хезболли" атакували ізраїльських військових поряд із базою UNIFIL і танк, який допомагав евакуювати поранених, відступив на її територію. 

"Він не намагався прорватися на базу. Це був танк, котрий потрапив під шквальний вогонь, унаслідок якого загинуло багато людей, він від'їхав назад, щоб уникнути небезпеки", – заявив представник армії Ізраїлю підполковник Надав Шошані. 

Контекст:

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху 13 жовтня закликав генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша "негайно" вивести сили UNIFIL із зони, у якій ЦАХАЛ проводить бойову операцію проти "Хезболли". За його словами, бойовики використовують миротворців як живий щит. 

Ізраїль у вересні 2024 року ліквідував лідера "Хезболли" Хасана Насраллу, а потім розпочав наземну операцію в Лівані. Міністри оборони Ізраїлю і США обговорили початок операції. США, за словами глави Пентагону Ллойда Остіна, погодилися з потребою "демонтажу інфраструктури нападу" вздовж кордону, щоб ліванська "Хезболла" не змогла здійснити напади на північні райони Ізраїлю.