Міжнародні спостерігачі заявили про залякування виборців у Грузії

Міжнародні спостерігачі зафіксували низку порушень, але загалом, кажуть, день голосування "було організовано добре"
Фото: ЕРА

Парламентські вибори у Грузії 26 жовтня відбулися в напруженій обстановці, зафіксовано факти порушень. Про це глава місії ОБСЄ Паскаль Алізар заявив на пресконференції у Тбілісі 27 жовтня, повідомляє "Эхо Кавказа".

За його словами, були порушення таємниці голосування, ОБСЄ також зафіксувала тиск на держслужбовців у день виборів.

"Це викликає сумніви в тому, наскільки деякі виборці змогли проголосувати без залякування і страху перед репресіями. Надходили повідомлення про те, що залякування й тиск негативно вплинули на виборців, що негативно позначилося на процесі. Це загальна картина", – сказав Алізар.

У релізі, який опублікували на сайті ОБСЄ, зазначають, що у виборців був вибір із 18 кандидатів, які "загалом могли вільно проводити агітацію", але вибори "були затьмарені вкоріненою поляризацією і занепокоєністю" стосовно нового законодавства і його впливу на основні свободи і громадянське суспільство, а також "украй роз'єднувальною передвиборчою риторикою".

Алізар також звернув увагу на високу явку виборців.

"Активна участь виборців, активна присутність спостерігачів від громадян і партій, багата різноманітність голосів свідчать про те, що система все ще зростає й розвивається, а демократична життєздатність – на стадії становлення", – додав він.

День голосування, як сказав представник ОБСЄ, "загалом було організовано добре, але його також супроводжували напружена обстановка і численні випадки залякування".

Вибори у Грузії відбулися в напруженій обстановці та в умовах обмежень, це підірвало інклюзивність, прозорість і справедливість, поставивши під суттєву загрозу демократичну цілісність виборчого процесу, заявив глава Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами ENEMO Златко Вуйвович, його цитує сайт організації.

За оцінкою ENEMO, виборча адміністрація, включно із ЦВК й окружними виборчими комісіями, "працювала професійно й ефективно, але з помітними недоліками щодо прозорості". Організація зафіксувала численні повідомлення про зловживання державними ресурсами для залучення виборців та їхнього залякування.

"Зокрема, повідомляли про конфіскацію посвідчень особи громадян, про використання соціальних служб для тиску на соціально вразливі групи", – ідеться у звіті. Також ENEMO надійшли численні повідомлення про використання освітньої сфери: освітян примушували до відвідування заходів керівної партії і голосування за неї.

Окрім того, ENEMO висловила занепокоєність щодо незалежності та неупередженості ЦВК, додає "Эхо Кавказа".

Контекст:

26 жовтня у Грузії відбулися вибори в парламент. Його обирають на чотири роки. У країні – парламентська форма правління, депутати балотуються лише за пропорційною системою. Для формування парламентської більшості потрібно не менше ніж 76 мандатів, для конституційної більшості – 113 місць.

У керівній партії "Грузинська мрія" оголосили про перемогу за кілька годин до закриття виборчих дільниць. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що більше ніж половину голосів набирає проєвропейська опозиція.

За даними ЦВК після оброблення 72,5% голосів, перемагає "Грузинська мрія" (53%), водночас результати екзитполів свідчать, що "Грузинська мрія" набирає від 40,9% до 42% голосів, а лідирує опозиція.