МОЗ Палестини стверджує, що за час війни ХАМАС із Ізраїлем загинуло вже 20 тис. палестинців

Бойові дії змусили майже 85% населення Гази переїхати
Фото: EPA

За даними МОЗ Палестини, понад 20 тис. палестинців загинули в Газі під час війни Ізраїлю проти ХАМАС, пишуть 22 грудня Associated Press і The New York Times

Згідно із цими даними, загиблі становлять майже 1% від довоєнного населення території.

І хоча офіційні особи Гази заявили, що підраховувати загиблих стає дедалі складніше, більшість експертів стверджують, що ця цифра, імовірно, є заниженою, зазначає The New York Times. Деякі воєнні експерти стверджують, що в цій війні було вбито більше людей, ніж під час найсмертоносніших етапів воєн під проводом США в Афганістані чи Іраку.

Війну в Газі вже вважають найбільш смертоносним конфліктом для палестинців за 75 років з моменту створення Ізраїлю. За даними Палестинського центрального статистичного бюро, приблизно 15 тис. палестинців було вбито під час війни через створення Ізраїлю в 1948 році.

Окрім того, через бойові дії, які почалися 7 жовтня, майже 85% населення Гази довелося переїхати, а понад пів мільйона людей у Газі (чверть населення) голодують, згідно з доповіддю Організації Об'єднаних Націй та інших агентств.

Контекст:

Активні бойові дії між Ізраїлем і ХАМАС тривають із 7 жовтня, коли бойовики ісламського угруповання здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю та вторглися на територію країни. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а пізніше – наземну операцію в секторі Гази.

Уранці 24 листопада почалося перемир'я між Ізраїлем і ХАМАС. Припинення вогню мало тривати чотири дні, але його продовжили й воно тривало тиждень. Угода передбачала звільнення бойовиками 50 ізраїльських жінок і дітей в обмін на 150 засуджених за терористичні злочини палестинських ув'язнених. За підсумками кількох обмінів звільнили 110 заручників, зазначив 2 грудня глава міноборони Ізраїлю Йоав Галант.

1 грудня армія Ізраїлю звинуватила ХАМАС у порушенні перемир'я й відновила бойові дії в Газі. Зокрема, воєнну операцію ЦАХАЛ розширив на всю територію сектору.

19 грудня президент країни Іцхак Герцог заявив, що Ізраїль готовий до оголошення нового перемир'я з ХАМАС для звільнення заручників.