МВС РФ про затримання хлопчика в Москві: Дитина сказала, що збирає кошти й перебуває без супроводу

Увечері 26 травня поліцейські затримали в Москві хлопчика, який декламував вірші
Фото: МВД России / Facebook

У міністерстві внутрішніх справ РФ заявили: щодо батька затриманої 26 травня дитини склали протокол про адміністративне правопорушення.

10-річна дитина, яку затримали 26 травня в Москві, сказала поліцейським, що збирає кошти без супроводу дорослих, повідомили в головному управлінні міністерства внутрішніх справ (МВС) РФ у Москві.

Дитина підходила до перехожих і водіїв автомашин.

"Дитина пояснила, як її звуть, що збирає кошти й наразі перебуває без супроводу батьків або законних представників. Ураховуючи зазначені обставини, ухвалили рішення забрати неповнолітнього з вулиці, перепровадити до відділку поліції та викликати для розгляду його батьків", – йдеться в повідомленні.

В управлінні додали, що коли хлопчика намагалися посадити в машину, до поліцейських підійшла жінка, яка представилася його сусідкою та попросила віддати дитину їй. Після відмови "жінка спробувала перешкодити законним діям поліцейських, почала кричати, провокуючи конфлікт і привертаючи до себе увагу перехожих, а також записувати те, що відбувається на камеру мобільного телефона".

"Під час розгляду встановили, що дитина на момент її виявлення поліцейськими займалася жебрацтвом, але, враховуючи, що їй не виповнилося 16 років, вона не є суб'єктом адміністративного правопорушення. Близько 22 години 26 травня 2017 року хлопчика передали його батькові, який прибув до відділку поліції", – повідомили в МВС.

Щодо батька дитини склали протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 5.35 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення (невиконання або неналежне виконання батьками або іншими законними представниками неповнолітніх обов'язків щодо утримання, виховання, навчання, захисту прав та інтересів неповнолітніх).

Увечері 26 травня поліція затримала в центрі Москви дитину, яка декламувала фрагменти з "Гамлета" англійського поета Вільяма Шекспіра. Цивільний активіст Ірина Яценко опублікувала у Facebook відео події. На ньому видно, що дитина кричить і просить відпустити її. Знайома хлопця намагається зупинити поліцейських, але її відштовхують. Дитину силоміць садять у машину.

Пізніше адвокат Тетяна Соломіна повідомила, що дитину відпустили, а перед її батьком вибачилися. За словами Соломіної, дії поліцейських перевірять.