МЗС Північної Кореї заперечує постачання озброєння РФ. І, "користуючись нагодою", захоплюється "найсміливішим" російським народом

МЗС КНДР називає "абсурдними" повідомлення про постачання північнокорейського озброєння Росії
Фото: ЕРА
Північна Корея заперечує постачання озброєння Росії. Про це йдеться у заяві спікера міністерства закордонних справ КНДР, яку опублікувало державне інформагентство KCNA.

Заяву оприлюднили у відповідь на нібито неправдиві публікації в японських ЗМІ, що Північна Корея перевозить озброєння до Росії поїздами.

Спікер МЗС Північної Кореї назвав повідомлення про постачання північнокорейського озброєння до РФ "абсурдним і таким, що не заслуговує на жодні коментарі й тлумачення".

Він стверджує, що "збройової угоди" між КНДР та Росією ніколи не було". До кровопролиття та руйнування України призвели, на думку представника МЗС Північної Кореї, не російські обстріли, а військова допомога США.

"Користуючись нагодою, я хотів би сказати, що російський народ – це найсміливіший народ, який має волю і здатність захистити безпеку й територіальну цілісність своєї країни без будь-чиєї  військової підтримки", – резюмував представник МЗС.

Контекст:

Про те, що Пхеньян таємно постачає Росії артилерійські снаряди для використання у війні проти України, координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі повідомляв 2 листопада. КНДР приховує реальне місце призначення постачання зброї, намагаючись створити враження, що вона прямує до країн Близького Сходу, сказав він.

У КНДР тоді заперечували постачання зброї Росії для війни в Україні.

Супутникові знімки, зроблені наприкінці листопада  на початку грудня, підтвердили, що Північна Корея і РФ повноцінно відновили торгівлю залізницею. Bloomberg зазначило, що будь-яка торгівля між цими країнами може бути пов'язаною з порушенням міжнародних санкцій.

У Білому домі 22 грудня заявили, що минулого місяця Північна Корея доправила піхотну зброю та ракети в Росію для використання ПВК "Вагнер". У США вважають, що зброя від КНДР не змінить динаміки бойових дій в Україні, але побоюються, що КНДР планує доправити Росії більше озброєння.

Такої самої оцінки дотримується Великобританія. Глава МЗС країни Джеймс Клеверлі заявив, що Британія спільно з партнерами працюватиме над тим, щоб Північна Корея "заплатила високу ціну" за підтримку російської агресії проти України.