МЗС РФ опублікувало конфіденційні листи Лаврову з Парижа та Берліна

МЗС РФ оприлюднило дипломатичну переписку Лаврова з Ле Дріаном та Маасом
Фото: depositphotos.com
МЗС Росії 17 листопада опублікувало на сайті дипломатичну переписку російського міністра Сергія Лаврова із главами зовнішньополітичних відомств Франції та Німеччини Жаном-Івом Ле Дріаном та Гайко Маасом.

У МЗС РФ пояснили, що позиція Росії та її підхід до проведення зустрічі в нормандському форматі нібито "зазнають спотворення".

"Щоб запобігти подальшим спекуляціям, МЗС Росії вирішило оприлюднити першоджерела та опублікувати дипломатичну переписку міністра закордонних справ Російської Федерації С.В. Лаврова із главами зовнішньополітичних відомств Німеччини та Франції Г. Маасом і Ж.-І. Ле Дріаном", – ідеться в повідомленні на сайті відомства.

Зокрема, у листі від 29 жовтня Лавров назвав підготовку підсумкової заяви умовою зустрічі глав МЗС у нормандському форматі та надіслав Маасу й Ле Дріану проєкт такої заяви. У ній, зокрема, йдеться про те, що Україна має припинити "законотворчу діяльність", яка порушує положення мінського Комплексу заходів, включно із законом про державну мову, освіту та права корінних народів.

У відповіді від 4 листопада німецький та французький міністри повідомили, що у проєкті РФ є багато положень, із якими вони не можуть погодитися, зокрема про організацію "прямого діалогу між Києвом, Донецьком та Луганськом". Окрім того, на думку глав МЗС ФРН та Франції, деякі пункти російського проєкту виходять далеко за межі Мінських угод. Водночас Маас та Ле Дріан закликали провести зустріч глав МЗС у нормандському форматі 11 листопада як основу майбутнього саміту лідерів ФРН, Франції, України та РФ.

Лавров, коментуючи пропозиції Берліна та Парижа, наголосив у листі від 6 листопада, що виконання домовленості про припинення вогню, діяльність місії ОБСЄ на Донбасі неможливе без прямого діалогу України й терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР".

16 листопада Лавров у листі попередив Мааса та Ле Дріана, що переписку між міністрами буде опубліковано на сайті МЗС РФ. Причиною цього стала спільна заява глав МЗС ФРН та Франції за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою 15 листопада.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

Перемовини щодо врегулювання конфлікту проводять у межах тристоронньої контактної групи (ТКГ, Україна – ОБСЄ – Росія) та "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

Україна хоче провести до завершення каденції канцлерки Німеччини Ангели Меркель саміт лідерів "Нормандської четвірки", говорив глава Офісу президента Андрій Єрмак. За словами Кулеби, це питання обговорювали під час візиту Меркель до Києва в серпні 2021 року. Він сказав, що зараз активно проводять роботу щодо організації саміту лідерів "Нормандської четвірки".

Президент України Володимир Зеленський 11 жовтня провів відеоконференцію з Меркель та президентом Франції Еммануелем Макроном. Співрозмовники говорили про кроки для мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, а також обговорили підготовку до чергового саміту "Нормандської четвірки".

Того самого дня Меркель і Макрон провели телефонну розмову із президентом РФ Володимиром Путіним. "Лідери доручили своїм політрадникам та зовнішньополітичним відомствам інтенсифікувати контакти та роботу за лінією "Нормандської четвірки", – повідомили у Кремлі.

У Єлисейському палаці за результатами цих перемовин заявили, що зустріч глав МЗС "Нормандської четвірки" можлива найближчими тижнями. У Кремлі підтвердили, що підготовку зустрічі міністрів проводять, але дата консультацій поки що невідома.

1 листопада Лавров повідомив, що Росія передала партнерам пропозиції щодо наповнення нової зустрічі в нормандському форматі. Франція запропонувала провести саміт 11 листопада, але Лавров відмовився. Свою відмову він мотивував відсутністю реакції на пропозицію Москви за підсумковим документом зустрічі.

За словами Кулеби, пропозиції МЗС РФ Німеччини, Франції та України про те, яким має бути остаточний документ потенційного саміту міністрів закордонних справ у нормандському форматі, підтверджують, що Лавров і далі уникає такої зустрічі.