МЗС РФ попередило росіян про можливі проблеми під час перетину українського кордону

МЗС РФ стверджує, що "неодноразово робило запит" Києву про зміни умов перетину кордону
Фото: Russian Foreign Ministry - МИД России / Facebook

Україна планує вимагати у росіян, які в'їжджають до країни, надання персональних даних, включно з біометричними, а також реєстрації за місцем перебування на українській території, зазначили в міністерстві закордонних справ РФ.

Міністерство закордонних справ РФ попередило росіян, які збираються в Україну, про можливі проблеми під час перетину кордону. Про це йдеться в коментарі, який з'явився сьогодні на сайті відомства.

"У зв'язку з розтиражованими у ЗМІ України повідомленнями про намір прикордонної служби цієї країни застосовувати до громадян Російської Федерації з 1 січня 2018 року нові правила перетину державного кордону звертаємо увагу на таке. Як випливає із заяв київської влади, від громадян нашої країни під час прямування в Україну планують вимагати надання її компетентним органам своїх персональних даних, включно з біометричними, а також реєстрації за місцем перебування у період перебування і пересування територією країни", – зазначили дипломати.

За їхньою інформацією, МЗС Росії "неодноразово робило запит Києву про характер і порядок застосування до громадян Росії озвучених українською стороною нововведень, їхній конкретний зміст і наповнення". Відповіді, стверджують у МЗС РФ, не надійшло.

"У зв'язку з вищенаведеним громадянам Російської Федерації, які мають намір найближчим часом здійснити поїздки в Україну, слід враховувати, що під час проходження контролю на українському кордоні у них можуть виникати проблеми через висунення органами Держприкордонслужби України нових додаткових вимог", – попередили в міністерстві закордонних справ країни.

Російське МЗС рекомендувало своїм громадянам перед поїздкою в Україну "уточнювати умови та порядок перетинання державного кордону в дипломатичних і консульських установах України".

30 серпня 2017 року президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони України щодо посилення контролю за в'їздом/виїздом в Україну іноземців та осіб без громадянства. Згідно з указом, Кабінет Міністрів має внести Росію до списку держав міграційного ризику.

Новий порядок в'їзду запрацює з 1 січня 2018 року. Для перетину кордону громадяни країн, що становлять загрозу для України, повинні будуть мати біометричний паспорт (якщо його немає, біометричні дані знімуть прикордонники).

"Вважаю, що це поширена практика. В умовах, коли країна є об'єктом агресії з боку Російської Федерації, ця практика цілком виправдана", – сказав Порошенко.