МЗС Великобританії закликало британців, які подорожують до Росії, бути пильними і не коментувати публічно політичних подій

Британців, які подорожують до Росії, закликали не брати участі у протестах чи демонстраціях
Фото: pixabay.com

Міністерство закордонних справ Великобританії попередило громадян країни, які планують поїхати до Росії або перебувають там, про можливі антибританські настрої.

Міністерство закордонних справ (МЗС) Великобританії закликало британців, які подорожують до Росії, бути пильними і не коментувати публічно політичних подій, повідомляється на офіційному сайті відомства.

"Через посилену політичну напруженість між Великобританією і Росією ви повинні знати про можливість антибританських настроїв або переслідувань у цей час. Якщо ви наразі перебуваєте в Росії чи плануєте поїхати найближчими тижнями, вам радять бути пильними, уникати будь-яких протестів або демонстрацій, а також публічного коментування політичних подій", – повідомили у МЗС.

Погіршення відносин між Великобританією і Росією пов'язане з отруєнням колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля.

4 березня 66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували в британському Солсбері із симптомами отруєння. Також до лікарні доправили сержанта місцевої поліції Ніка Бейлі, який відвідав будинок Скрипаля.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей повідомила, що, за даними слідства, під час замаху застосували нервово-паралітичний агент "Новачок", розроблений у Росії. Вона вимагала від Кремля до вечора 13 березня надати пояснення тому, що трапилося, інакше Лондон вважатиме інцидент незаконним застосуванням сили Росією проти Сполученого Королівства.

Позицію Великобританії підтримала влада Франції, США, Німеччини й Австралії.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія не відповідатиме на ультиматум Лондона. МЗС РФ висунуло вимогу до Британії надати Росії зразки речовини, якою отруїли Скрипаля.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив 14 березня, що Москва поінформувала Лондон дипломатичними каналами про непричетність до отруєння екс-розвідника.

14 березня Мей оголосила про вислання 23 російських дипломатів, а також про зупинення запланованих двосторонніх контактів із Росією у відповідь на інцидент з отруєнням Скрипаля.