На Евересті встановили два нові рекорди сходження

Непальський шерп піднявся 29-й, а британський альпініст підкорив вершину 18-й раз
Фото: EPA

12 травня на Евересті зафіксували два рекорди: непальський провідник піднявся на вершину 29-й (це найбільша кількість сходжень в історії), а британський альпініст підкорив вершину 18-й раз, що стало рекордом серед іноземців. Про це 13 травня написало BBC.

54-річний Камі Ріта, представник місцевої народності шерпів, уперше підкорив Еверест 1994 року, відтоді він підіймається на гору майже щороку. Торік Ріта двічі підкорив вершину й у такий спосіб повернув собі статус рекордсмена після того, як його земляк Пасанґ Дава обійшов його.

"Безпечно повернувся в базовий табір після свого 29-го сходження на Еверест", – написав він у Facebook.

За інформацією ЗМІ, свої сходження на гору непалець називає "просто роботою".

Водночас місцева влада повідомила про ще один рекорд. 50-річний гід-альпініст із Великобританії Кентон Кул 12 травня здійснив своє 18-те сходження на Еверест, що стало рекордом серед іноземців. Цей підйом він також анонсував у соцмережах.

Контекст:

Еверест – найвища вершина земної кулі заввишки майже 8850 м над рівнем моря, розташована в Гімалаях на кордоні Китаю й Непалу. Сезон сходження на Еверест щойно розпочався й триватиме до червня.

Як зазначає BBC, цьогоріч уряд Непалу видав альпіністам приблизно 400 дозволів на сходження у весняний сезон. Майже кожного альпініста супроводжує місцевий гід, тому за ці кілька місяців на гору підніметься приблизно 800 людей. Вартість дозволу на сходження – майже $10 тис.