На Новій Землі запровадили режим надзвичайної ситуації через навалу білих ведмедів

Влада Нової Землі заявила, що ведмеді "в буквальному сенсі ганяються за людьми"
Фото: ЕРА

В адміністрації архіпелагу Нова Земля заявили, що білі ведмеді нападають на людей і проникають у житлові та службові приміщення.

На архіпелазі Нова Земля в Архангельській області ввели режим надзвичайної ситуації через навалу білих ведмедів, повідомила 9 лютого адміністрація регіону.

В адміністрації регіону заявили, що з грудня 2018 року спостерігають велике скупчення білих ведмедів навколо населених пунктів. Зафіксовано випадки нападів тварин на людей, а також проникнення ведмедів у житлові та службові приміщення.

У районі селища Бєлуш'я Губа перебувають 52 ведмеді. В адміністрації зазначили, що люди налякані і бояться виходити з будинків.

"Порушено режим повсякденної діяльності, батьки бояться відпускати дітей у школи і дитячі садки", – повідомив заступник голови адміністрації Нової Землі Олександр Мінаєв. Глава Нової Землі Жиганш Мусін зазначив, що понад п'ять ведмедів не залишає гарнізон і "в буквальному сенсі ганяється за людьми".

Зазначено, що ведмеді не реагують на світло-шумові сигнали і спроби відігнати їх за допомогою патрульних автомобілів і собак. Росприроднагляд відмовився дати дозвіл на відстріл найагресивніших тварин.

Режим надзвичайної ситуації в регіоні запровадили без обмеження в часі – поки не буде гарантовано безпеку місцевого населення.

Білого ведмедя занесено до Міжнародної Червоної книги. Загалом у світі налічують від 22 до 31 тис. цих тварин. До 2050 року популяція білих ведмедів може скоротитися на 30% через браконьєрство, глобальне потепління і забруднення арктичного природного середовища. За даними вчених, площа льодового покриву Арктики скоротилася впродовж останніх років на 25%.