На парад 9 травня в Москву приїдуть лідери чотирьох країн

Стало відомо, глави яких держав приїдуть на парад у Москві
Фото: EPA
На параді 9 травня у столиці країни-агресора РФ Москві будуть кілька глав держав – президент Таджикистану Емомалі Рахмон, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садир Жапаров, а також прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Про візит Рахмона, який розпочався 8 травня, повідомила його пресслужба. "Очікують, що під час цього візиту глава держави візьме участь в урочистих заходах, присвячених 78-й річниці Дня Перемоги".

Прессекретар Токаєва Руслан Желдибай заявив у Facebook, що глава Казахстану здійснить робочий візит до Росії. Серед інших заходів він відвідає парад, присвячений Дню Перемоги, 9 травня, ідеться в повідомленні.

Пресслужба Пашиняна також повідомила, що прем'єр вирушив до Росії з візитом, під час якого відвідає святкові заходи 9 травня.

8 травня у столицю Росії прибув президент Киргизстану Садир Жапаров. Він провів переговори з президентом Росії Володимиром Путіним, повідомляє російське пропагандистське агентство "РИА Новости".

Контекст:

9 травня у Москві планують провести парад Перемоги, повідомляли "Ведомости" 17 квітня. Наприкінці березня міністр оборони Росії Сергій Шойгу говорив, що в ньому візьмуть участь понад 10 тис. військових і 125 одиниць озброєння. У Кремлі припускали, що на параді на Красній площі з'являться військові, які брали участь у війні з Україною.

За даними "Радио Свобода", цьогоріч 9 травня на Красній площі в Москві відбудеться парад за участю понад 10 тис. військових і 125 одиниць техніки. Також на заході планує виступити Путін.

Із 27 квітня Красну площу біля Кремля закрили для відвідувань. Доступ туди відновлять після святкувань 9 травня, про це повідомляв пресцентр Федеральної служби охорони Росії. Водночас паради на 9 травня скасували у 21 місті РФ і окупованого Криму.

2022 року на 9 травня в Москву не приїжджав жоден іноземний лідер. Спікер президента РФ Дмитро Пєсков говорив, що "не запрошували", тому що дата "не ювілейна".