На переговорах із Нідерландами й Австралією Росія не збирається брати відповідальність за катастрофу MH17 – Захарова

Захарова повідомила, що російські представники на консультаціях у справі MH17 хочуть обговорити дії України
Фото: ЕРА

У центрі уваги під час тристоронніх консультацій щодо розслідування катастрофи рейсу МН17 над Україною буде зясування того, як використовують і враховують дані, які Росія передала слідству, а також дії української сторони. Про це заявила речниця МЗС РФ Марія Захарова.

Росія на тристоронніх консультаціях із Нідерландами й Австралією про розслідування катастрофи Boeing рейсу MH17, які відбудуться у Відні, не збирається брати на себе відповідальність за те, що сталося. Про це 11 лютого заявила офіційний представник міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова, яку цитує Facebook-акаунт відомства.

"У центрі уваги буде не "визнання юридичної відповідальності Росії за катастрофу", а весь комплекс питань, які пов'язані з цим інцидентом і мають принципове значення для встановлення справжніх причин", – повідомила речниця МЗС.

Захарова зазначила, що російська сторона хоче дістати роз'яснення, як використовують і враховують дані, які Москва "у великому обсязі" передала слідчій групі.

Зокрема, за її словами, російську сторону цікавить "ненадання Україною радіолокаційних даних, записів переговорів українських військових диспетчерів, журналів обліку боєприпасів на Україні на момент катастрофи, причини незакриття повітряного простору для цивільної авіації в зоні бойових дій на південному сході України".

Boeing 777, що летів з Амстердама (Нідерланди) в Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту.

28 вересня 2016 року в Нідерландах міжнародна слідча група, яка складається з представників Нідерландів, Малайзії, Бельгії, Австралії та України, оголосила проміжні підсумки розслідування. Згідно з висновками комісії, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук", привезеного з Росії, із території, підконтрольної проросійським бойовикам.

За даними міжнародної групи Bellingcat і Служби безпеки України, доправлення комплексу "Бук" на Донбас організував один із тогочасних ватажків угруповання "ДНР" Хмурий. За даними "Новой газеты", він є російським полковником у відставці, а його справжні ім'я та прізвище – Сергій Дубінський.

У травні 2018 року Нідерланди й Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17.

У міністерстві закордонних справ Нідерландів 7 лютого висловили впевненість, що найближчим часом російські чиновники приїдуть на переговори у справі про катастрофу MH17.

Заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко заявив, що Росія "готова до розмови".