Наєв вважає, що підготовчих заходів щодо агресії стосовно України під час навчань "Захід 2021" не відбувається

Наєв зазначив, що розвідувальні органи України відстежують ситуацію під час навчань РФ і Білорусі "Захід 2021"
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook
Під час навчань РФ і Білорусі "Захід 2021" не відбувається підготовчих заходів щодо агресії стосовно України. Про це в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна" 10 вересня заявив командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

"Ці навчання задекларовано як спільні навчання збройних сил РФ і Республіки Білорусь, вони тривають на відомій кількості полігонів, нам відома кількість цих військ, і на даний час, прямо зараз, безпосередньої загрози, зокрема, створення ударних угруповань, також відповідних підготовчих заходів щодо агресії по відношенню до України не видно", – сказав Наєв.

Водночас він зазначив, що ситуація динамічна, розвідувальні органи України відстежують її, а військові керівники країни ознайомлені з тим, що відбувається.

"Ми знаємо, коли, що і які адекватні заходи зробити", – додав Наєв.

Контекст:

Масштабні навчання "Захід 2021" розпочали 9 вересня. Крім білоруських і російських військових, у них візьмуть участь бійці ЗС Вірменії, Індії, Казахстану, Киргизстану та Монголії. Навчання проведуть на 10 полігонах у Росії, на п'яти полігонах у Білорусі, а також у Балтійському морі. Через безпосередню близькість до кордонів про свою підвищену готовність і пильне спостереження за навчаннями заявили Україна, Польща і Литва.

Активна фаза навчань триватиме з 10-го до 16 вересня. Згідно з повідомленням міноборони РФ, у них братимуть участь до 200 тис. людей особового складу, приблизно 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, зокрема 290 танків, 240 гармат, реактивних систем залпового вогню й мінометів, а також до 15 кораблів.

Росія і Білорусь домовилися про проведення військових навчань "Захід 2021" на початку року. З 21 липня у Білорусь почали прибувати перші ешелони з російськими військовослужбовцями та технікою для підготовки до навчань.

На навчаннях відпрацюють сценарій "розв'язування агресії проти Союзної держави".

Олександр Лукашенко, який перебуває при владі у Білорусі, згадував, що за підсумками навчань вирішить, яке озброєння докупити у Росії.