NASA оголосило про завершення місії InSight. Корабель протягом чотирьох років збирав інформацію про Марс

Експерти вважають, що в модуля InSight закінчилася енергія
Фото: jpl.nasa.gov

Місію NASA InSight завершено після більш ніж чотирьох років збирання наукових даних на Марсі. Експерти дійшли висновку, що в посадкового модуля закінчилася енергія, повідомила 21 грудня лабораторія реактивного руху NASA.

Диспетчери місії в лабораторії реактивного руху агентства в Південній Каліфорнії не змогли зв'язатися з посадковим модулем після двох послідовних спроб. Із цього вони зробили висновок, що в сонячних батарей космічного корабля закінчилася енергія.

NASA раніше вирішило оголосити місію завершеною, якщо посадковий модуль пропустить дві спроби зв'язку. Про всяк випадок агентство й далі прослуховуватиме сигнал посадкового модуля, але наразі його надходження малоймовірне. Востаннє InSight зв'язувався із Землею 15 грудня.

"Я спостерігав за запуском і посадкою цієї місії, і хоча прощатися з космічним кораблем завжди сумно, неймовірна наукова робота, проведена InSight, викликає радість. Самі тільки сейсмічні дані цієї місії програми Discovery пропонують приголомшливе розуміння не тільки Марса, але й інших скелястих тіл, включно із Землею", – сказав заступник адміністратора управління наукової місії NASA у Вашингтоні Томас Зурбухен.

Контекст:

Модуль автоматичної станції Mars InSight запустили на Марс 5 травня 2018 року. 26 листопада цього року він здійснив посадку на поверхню планети. 7 грудня космічний апарат записав шум вітру на Марсі, а 19 грудня встановив на планеті сейсмометр.