NASA показало новий знімок центру Чумацького Шляху. Його зібрали зі спостережень протягом 20 років

Панорама галактики складається з фото, зібраних у період із 1999-го до 2019 року
Фото: nasa.gov
Космічне агентство NASA 27 травня опублікувало новий знімок галактичного центру Чумацького Шляху. Дані одержали за допомогою космічного телескопа "Чандра" і радіотелескопа MeerKAT у Південній Африці.

Це зображення охоплює ширшу площину галактики, ніж опубліковані раніше знімки. Рентгенівські промені, виявлені "Чандрою", виділено помаранчевим, зеленим, синім і фіолетовим кольорами, а дані з MeerKAT – бузковим і сірим.

Фото: nasa.gov

В агентстві звернули увагу на одну з галактичних ниток, зображених на знімку. У ній переплітаються рентгенівські промені і радіовипромінювання. Вона спрямована перпендикулярно до площини галактики, а її довжина становить приблизно 20 світлових років, водночас ширина – лише одну соту цього розміру.

Фото: chandra.harvard.edu

Як зазначили в NASA, вивчення цих ниток дає більше інформації про галактичні космічні погодні явища. Космічну погоду зумовлюють нестабільні явища, такі як вибухи наднових, наближені зірки, які випромінюють гарячий газ, і викиди речовини з регіонів поблизу Стрільця A.

На сайті телескопа "Чандра" зазначають, що панораму галактики склали в результаті 370 спостережень у період із 1999 року до 2019-го.

Відео: Chandra X-ray Observatory / YouTube