"НАТО поінформували". Міноборони Польщі заявило, що кордон країни порушило два білоруські вертольоти

За даними міноборони Польщі, гелікоптери брали участь у навчаннях у Білорусі
Фото: pixabay.com (архів)
1 серпня два вертольоти Білорусі на низькій висоті перетнули кордон Польщі. Про це поінформувало міноборони країни.

"Встановлено, що сьогодні, 1 серпня 2023 року, сталося порушення повітряного простору Польщі двома білоруськими гелікоптерами, які проводили навчання поблизу кордону. Білоруська сторона раніше проінформувала польську сторону про навчання", – ідеться в повідомленні.

В Польщі уточнили, що порушення сталося в районі села Біловежа, гелікоптери летіли "на дуже малій висоті, що ускладнює їх виявлення радіолокаційними системами".

"Тому в ранковому повідомленні оперативне командування родів військ поінформувало, що польські радіолокаційні системи не зафіксували порушення повітряного простору Польщі", – пояснили у відомстві.

У міноборони Польщі надійшовнаказ збільшити кількість бійців на кордоні й виділити додаткові сили та засоби, зокрема й бойові гелікоптери.

"НАТО поінформували про інцидент. Окрім того, комітет [народної безпеки та справ оборони] домовився про те, що тимчасового повіреного у справах Білорусі викличуть у МЗС Польщі для пояснення події. Нагадаємо, що останнім часом Росія й Білорусь активізували гібридну діяльність проти Польщі", – ідеться в заяві.

Влада Польщі вважає те, що сталося, провокацією.

Контекст:

23 липня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його почали "напружувати" вагнерівці, які перебувають у країні (ПВК "Вагнер" визнано міжнародною злочинною організацією), оскільки вони весь час "просяться на захід", зокрема до Польщі "на екскурсію у Варшаву й Жешув". "Звісно, я тримаю їх у центрі Білорусі, як домовилися. Не хотілося б туди їх передислокувати. Тому що в них настрої погані", сказав він.

Через переміщення вагнерівців у Білорусь Польща вирішила посилити оборону східного кордону. В уряді повідомили, що збільшать як кількість військовослужбовців на кордоні, так і кількість різного типу загороджень і укріплень. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Німеччина допоможе своєму союзнику в НАТО Польщі у разі можливого нападу бойовиків ПВК "Вагнер" із сусідньої Білорусі.

1 серпня Лукашенко назвав жартом свої слова про те, що вагнерівці "просяться до Польщі".