НАТО видалив згадку про відкриття офісу в Японії зі спільного комюніке – ЗМІ

Столтенберг відвідував Японію на початку року
Фото: EPA (архів)
Із тексту підсумкового комюніке саміту НАТО вилучили формулювання про створення офісу зв'язку Альянсу в Токіо (Японія). Про це 11 липня повідомляє японська газета Nikkei Asia.

Як повідомило джерело ЗМІ, теза про переговори з японським урядом про відкриття офісу зв'язку в Токіо витримала кілька раундів обговорень, але її видалили на останньому етапі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг говорив про ймовірність створення такого офісу під час свого візиту до Японії на початку року. Японія також підвищила рівень свого представництва в НАТО, призначивши спеціального посла, зазначив ЗМІ.

Франція відкрито висловлювалася проти цього плану, обґрунтувавши, що це подасть неправильний сигнал Китаю і країнам Південно-Східної Азії, які "переймаються вибором сторони в ширшому суперництві між Вашингтоном і Пекіном".

Також Південно-Східна Азія сприйме інституціоналізацію НАТО в Токіо "як виклик асоціації АСЕАН", зазначив професор політології в Університеті Чулалонгкорн у Бангкоку Тітінан Понгсудхірак, пише ЗМІ. Газета зазначає, що блок із 10 країн втрачає актуальність, оскільки нові угруповання під керівництвом США, такі як Quad та AUKUS, посідають центральне місце в Індо-Тихоокеанському регіоні.

На громадському форумі НАТО, що відбувся в кулуарах саміту, президент Чехії Петр Павел наголосив на необхідності об'єднатися з однодумцями з Індо-Тихоокеанського регіону перед битвою між демократіями й автократіями, яка розгортається сьогодні, ідеться в матеріалі.

За словами колишнього генерала армії, на відміну від ідеологічної конфронтації часів холодної війни, світ зараз є свідком глобального суперництва між системами з демократіями, з одного боку, та автократіями, такими як Китай, Північна Корея, Іран чи Росія, – з іншого.

Контекст:

Японія не входить до Північноатлантичного альянсу, але має статус "основного союзника США поза НАТО".

Китай раніше застерігав від розширення присутності НАТО в Азії й негативно реагував на повідомлення про ймовірне відкриття представництва Альянсу в Японії, зазначає CNN.

Офіційна представниця МЗС Китаю Мао Нін заявляла на брифінгу у травні, що просування НАТО на схід і втручання у справи Азійсько-Тихоокеанського регіону "підірве регіональний мир і стабільність". Її цитував сайт МЗС Китаю.

Про те, що Японія веде переговори про відкриття представництва НАТО, міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаясі повідомив в інтерв'ю CNN, опублікованому 10 травня. За його словами, це спричинено агресією Росії проти України, яка зробила світ "нестабільнішим".

Столтенберг підтверджував в ефірі CNN, що такі переговори тривають. "Безпека більше не регіональне питання. Воно глобальне. Те, що відбувається в Європі, важливо для Азії, а що відбувається в Азії, важливо для Європи", – зазначив Столтенберг.