НАТО і ЄС готові допомогти Туреччині й Сирії через нічний землетрус

Понад 500 людей загинуло й кілька тисяч дістало поранення внаслідок землетрусу в Туреччині й Сирії
Фото: EPA
Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що ЄС готовий допомогти Туреччині й Сирії після руйнівних землетрусів. Про це Боррель написав у Twitter 6 лютого.

Унаслідок землетрусу, який стався в ніч проти 6 лютого на південному сході Туреччини й на північному заході Сирії, понад 500 людей загинуло й кілька тисяч дістало поранення.

"Руйнівний землетрус сколихнув Туреччину й Сирію сьогодні вранці, забравши життя сотень людей і поранивши ще більше. Наші думки з народом Туреччини й Сирії", – написав Боррель.

"Координаційний центр реагування на надзвичайні ситуації ЄС координує розгортання рятувальних груп із Європи. Групи з Нідерландів і Румунії вже в дорозі", – написав у Twitter єврокомісар з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич.

Підтримку також надасть блок НАТО. Про це повідомив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

"Повна солідарність із нашим союзником Туреччиною після цього жахливого землетрусу. Я на зв'язку із президентом Реджепом Ердоганом і міністром закордонних справ Мевлютом Чавушоглу, члени Альянсу зараз мобілізують підтримку", написав він.

Контекст:

BBC зазначає, що Туреччина є однією з найактивніших сейсмонебезпечних зон у світі. Управління боротьби зі стихійними лихами й надзвичайними ситуаціями (AFAD) країни зафіксувало понад 22 тис. випадків 2022 року. Найсильніший землетрус магнітудою 7,6, який стався в Ізміті 1999 року, забрав життя понад 17 тис. людей.