НАТО відкладає вступ України через відсутність консенсусу між членами Альянсу – Столтенберг

Столтенберг зазначив, що Україна буде членом НАТО, але говорити про те, коли це станеться, ще зарано
Фото: EPA

Україна не може зараз стати членом НАТО, оскільки консенсусу серед країн – членів Альянсу щодо цього питання наразі немає. Таку заяву зробив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у середу, 10 липня, у Вашингтоні перед початком саміту Альянсу.

Генсека попросили назвати головну причину, чому Україна зараз не може вступити в НАТО.

"Щоб запросити нову країну до НАТО, нам потрібен консенсус. Усі країни-члени згодні, що Україна стане членом НАТО, але поки що рано говорити, коли це точно станеться", – відповів він.

Столтенберг додав, що Україна рухається дедалі ближче до членства завдяки конкретним діям. Також, за його словами, формулювання про вступ будуть міститися в декларації НАТО про членство України – її затвердять сьогодні.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО після окупації АР Крим і початку російської агресії на Донбасі 2014 року. У Конституції України закріплено курс на набуття повноцінного членства в Альянсі.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, однак офіційного запрошення до Альянсу Києву не надали.

Очікують, що на цьогорічному саміті представники країн НАТО запропонують Україні "міст" до членства у блоці.