Навальний підрахував, що залишку "нафтових грошей" Росії вистачить на виплату пенсій протягом 3,5 місяця. Відео

Навальний: А куди поділися наші нафтові гроші?
Фото: ЕРА
Російський опозиціонер Олексій Навальний опублікував на своєму каналі в YouTube ролик "А куди поділися наші нафтові гроші?", присвячений вичерпанню Резервного фонду РФ наприкінці 2017 року. Він підкреслив, що завдяки високим цінам на нафту в Росії була "гора щастя", коли із середини 2000-х років у країну "полилася грошова річка". Він зазначив, що в Норвегії влада вклала кошти у спеціальний фонд, розміри якого перевищили $1 трлн, і завдяки грамотному управлінню нафтовими грошима багато поколінь норвежців будуть заробляти на одержаних надприбутках.

Навальний підкреслив, що Росія заробила на експорті нафти приблизно $2 трлн, а в Резервному фонді і Фонді національного добробуту накопичилося $177 млрд, які за три роки були розтрачені владою на пропаганду, силовиків, фінансування корупційних збиткових проектів і дотації окупованому Криму. За підрахунками Навального, у разі ефективного витрачання коштів у Резервному фонді РФ ще залишався б 1 трлн руб., однак грошей у ньому не залишилося. А залишку "нафтових грошей" у Фонді національного добробуту вистачить лише на виплату пенсій громадянам Росії протягом 3,5 місяців.

Резервний фонд Росії у 2016 році зменшився у 3,7 разу і становив 972,13 млрд руб. ($16,03 млрд). У грудні 2016 року голова Рахункової палати РФ Тетяна Голікова заявила, що у 2017 році Резервний фонд Росії буде повністю вичерпано й уряд країни перейде до використання коштів Фонду національного добробуту.

1 січня Резервний фонд Росії, куди прямували додаткові нафтогазові доходи бюджету РФ, приєднали до Фонду національного добробуту.