Навальний став лауреатом польської премії "Лицар волі"

Навального вирішили нагородити за зусилля щодо просування демократичних цінностей у Росії
Фото: EPA
Російський опозиційний політик Олексій Навальний став лауреатом польської премії "Лицар волі". Про це йдеться на сайті фонду імені Казимира Пуласького, який і вручає премію.

Цю премію вручають щорічно, починаючи з 2005-го, людям, які зробили значний внесок у просування демократії, свободи й рівності в усьому світі.

Навального нагородили премією на знак визнання його "видатних зусиль щодо просування демократичних цінностей у Росії, а також його багаторічного прагнення нести такі цінності, як свобода, справедливість, повага до закону й підзвітність російській державній системі".

Церемонію нагородження "Лицар волі 2021 року" заплановано на 5 жовтня 2021 року у Варшаві під час офіційного гала-концерту Варшавського безпекового форуму.

Нагороду від імені Навального приймуть російський опозиціонер і лідер руху "Демократичний вибір" Володимир Мілов разом із керівником мережі регіональних штабів Навального Леонідом Волковим. Нагороду вручить колишній президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес.

Контекст:

Навального отруїли 20 серпня 2020 року. Літак, яким він летів із Томська у Москву, екстрено сів в Омську через погіршення стану політика. 22 серпня Навального літаком доправили до берлінської клініки "Шаріте". Німецький уряд 2 вересня повідомив, що в організмі політика виявили сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Факт отруєння Навального отрутою з групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції. Навальний був у комі 18 днів, а 22 вересня політика виписали з клініки.

Після повернення Навального до Росії у січні 2021 року його заарештували у справі "Ів Роше", у межах якої він раніше дістав умовний строк і мав з’являтися у слідчих, але не робив цього через лікування в Німеччині. Симоновський суд Москви 2 лютого замінив йому умовний строк на реальний у справі "Ів Роше". З урахуванням часу, проведеного під домашнім арештом, політик пробуде в колонії загального режиму два роки і 6,5 місяця.

Після отруєння Навального низка західних країн ввела санкції проти Росії, зокрема проти ймовірних співробітників ФСБ, причетних до отруєння.