"Навіть наша рідна Україна та її керівництво наказують нам провести нові вибори". Лукашенко виступає на провладному мітингу в Мінську

Мітинг на підтримку Лукашенка проводять на площі Незалежності в Мінську
Фото: ЕРА

На мітингу на підтримку чинної влади в Білорусі президент Олександр Лукашенко запевняв, що дійсно переміг на минулих виборах у країні, і говорив, що проведення нових він не допустить.

Білоруський президент Олександр Лукашенко на провладному мітингу в Мінську, який відбувається цими хвилинами, звинуватив НАТО в розміщенні військ біля кордонів Білорусі та уряд України у відсутності підтримки. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Я не хотів вас кликати на цю площу. У вас багато справ. Ви збираєте хліб, готуєте дітей до школи. Я пам'ятаю 90-ті. Тут стояли люди, робітники, з каструлями і чайниками просили їсти. Я все це бачив із того вікна. І тоді я поклявся допомогти вам і не допустити в долі білорусів площ. Я не прихильник площ. Я не прихильник мітингів. І це не моя провина, що мені довелося покликати вас на площу", – підкреслив Лукашенко.

Учасники мітингу вигукують гасла "За Батьку!" і "Батька – молодець!".

"Хтось хоче нових виборів. За вікно погляньте: танки та й літаки на зльоті за 15 хвилин від наших кордонів. І це не даремно! Натовські війська гусеницями брязкають біля наших воріт. Відбувається нарощування військової потужності на західних кордонах нашої країни: Литва, Латвія, Польща. І, на жаль, наша рідна Україна та її керівництво, наказують провести нам нові вибори", – сказав білоруський президент.

Він висловив думку, що опозицією Білорусі керують із-за кордону, і тепер ці "ляльководи" не дадуть Білорусі "спокійного життя".

"Хтось хоче віддати країну – навіть коли я буду мертвий, я це не дозволю вам", – сказав Лукашенко.

Він запевняв своїх прихильників, що вибори президента в Білорусі відбулися, а їхні результати були точними.

"Я стою як перед Богом – вибори відбулися. Не може бути 80% фальсифікації, не може бути!" – підкреслив білоруський президент.

Він вважає, що проведенням нових виборів опозиція хоче пограбувати країну. "Хто піде на ці вибори? Бандити та урки", – сказав Лукашенко.

"Не штовхайте людей до силового протистояння... У нас немає друзів, у нас немає прихильників. Усі хочуть, щоб ми стали на коліна, – не станемо", – заявив він і додав, що білоруси мають зупинитися, щоб "не вбивати свого майбутнього".

Лукашенко заявив, що на провладному мітингу було "50 із гаком тисяч". За даними видання TUT.BY, приблизна кількість учасників мітингу становила трохи більше ніж 30 тис. осіб.

Видання TUT.BY сьогодні написало, що в Білорусі влада примусово збирає своїх "прихильників" на мітинг, він почнеться за дві години до протестів опозиції.

Повідомлення про примус поїхати на провладний мітинг надійшли в редакцію від працівників низки підприємств. Зганяють на мітинг також держслужбовців, військових, яких просять прийти в цивільному одязі. Схожі пропозиції також надійшли працівникам сільського господарства, вчителям, вихователям, працівникам державних ЗМІ.

Співрозмовники видання побоюються звільнення в разі невиконання вимоги свого керівництва.

На 14.00 сьогодні в Білорусі заплановано "Загальногромадянський марш за свободу" в Мінську та інших містах. Акцію організовують опоненти Лукашенка, які закликають до його відставки, чесних перевиборів і суду над силовиками, що жорстоко били людей.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі проводили дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На пост президента балотувалося п'ятеро кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи показували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають до сьогодні. До акцій долучилися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Для розгону протестувальників силовики застосовували спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі і водомети.

Під час протестів затримали приблизно 7 тис. демонстрантів (за офіційними даними, понад 2 тис. із них уже відпустили), сотні дістали травми і поранення.