Невзоров: Якби Навального вбили швидко – були б величезні сумніви, що це робота російських спецслужб

Невзоров (на фото) про отруєння Навального: На кожному кроці знайомі сліди
Фото: wikipedia.org
Російський публіцист Олександр Невзоров припустив, що, якби отруєнням Олексія Навального займалося КДБ СРСР, екіпаж літака, яким летів опозиціонер, замінили б на співробітників спецслужби і почекали б, "поки пацієнт охолоне".

Коли стали відомі подробиці отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, "всі одразу повірили", що це справа співробітників ФСБ. Таку думку 23 грудня в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" висловив російський публіцист Олександр Невзоров.

"Виникає запитання, на яке я не відповів: чому всі відразу повірили?.. Якби Навального вбили красиво, швидко, без слідів і, так би мовити, комар носа не підточив би, тоді – так, були б величезні сумніви, що це робота російських спецслужб. Тоді можна було б припустити, що так, імовірно, ЦРУ, а можливо, монголи мстяться", – сказав він.

За словами публіциста, у цій справі "на кожному кроці знайомі сліди" оперативників ФСБ, а ці сліди – "у формі совка".

Він припустив, як діяли б у випадку з Навальним співробітники КДБ СРСР.

"Звичайно, штатний екіпаж пасажирського літака не допустили б до польоту, ймовірно, через COVID-19, а можливо, через те, що занадто сильні залишкові алкогольні. І цієї ж хвилини його замінили б на співробітників – весь штат, включно з бортпровідниками – а співробітників із льотним досвідом дуже багато тоді було, і, я думаю, є і зараз. І, зрозуміло, під час  повідомлення про судоми пасажира жодних екстрених приземлень не було б. Вони просто годинку покружляли б над точкою прибуття, чекаючи, поки пацієнт охолоне", – пояснив Невзоров.

Літак, яким Навальний летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську через погіршення стану політика 20 серпня. Опозиціонер перебував у токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без тями.

22 серпня Навального літаком доправили до берлінської клініки "Шаріте".

Німецький уряд 2 вересня повідомив, що в організмі Навального виявили сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, який узяли у політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального речовиною з групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції.

Навальний був у комі 18 днів. Лікарі "Шаріте" повідомили 7 вересня про його виведення з медичної коми і від'єднання від апарата штучної вентиляції легенів. 14 вересня німецькі лікарі поінформували, що політик почувається краще і вже підіймається на ноги. 22 вересня Навального виписали з клініки, він проходить реабілітацію.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви про отруєння Навального не підкріплені фактами. Глава Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджував, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

Як писала Le Monde, президент РФ Володимир Путін 14 вересня під час телефонної розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном припустив, що Навальний "із невстановленої причини" міг сам прийняти отруту з групи "Новачок".

14 грудня оприлюднили розслідування The Insider, Bellingcat, CNN і Der Spiegel, у якому повідомляли, що Навального отруїла в Томську група співробітників ФСБ. За даними розслідувачів, це була друга за два місяці спроба отруєння – під час першої, у липні 2020-го, постраждала дружина опозиціонера Юлія. Навальний із дружиною брав участь у розслідуванні. Політик оприлюднив відео, в якому сказав, що знає імена отруйників. Опозиціонер наголосив, що вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом Путіна.

21 грудня Навальний оприлюднив відео, як він телефонував імовірному співробітнику ФСБ, члену групи отруйників Костянтинові Кудрявцеву. Політик назвався помічником секретаря Радбезу РФ Миколою Патрушевим і "попросив прояснити моменти, необхідні для доповіді начальству". Співрозмовник Навального підтвердив факт проведення операції і сказав, що той вижив лише завдяки збігу обставин, а також розповів, що отруйну речовину нанесли на його спідню білизну. У ФСБ назвали підробкою розмову Навального з імовірним отруйником.