Нідерланди приєдналися до "коаліції дронів" для України

Оллонґрен оголосила про приєднання Нідерландів до коаліції дронів
Фото: EPA

Нідерланди приєднуються до військової коаліції із союзниками, яка постачатиме Україні передові технології безпілотників і зміцнюватиме її наступальні можливості у війні проти Росії. Про це сказала міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен у коментарі агентству Reuters, опублікованому 14 лютого.

За її словами, Нідерланди знають про важливість дронів у повномасштабній війні Росії проти України.

Оллонґрен наголосила, що партнери по коаліції мають переконатися, що вони збільшують виробництво, використовують новітні технології й надають саме те, що потрібно Україні.

Вона зазначила, що Нідерланди, як і інші союзники, уже допомагали Україні нарощувати парк дронів. За словами Оллонґрен, новим є те, що країни зараз формують цю коаліцію.

За її словами, треба об'єднати те, що партнери зараз роблять окремо, щоб коаліція могла відповісти на будь-які вимоги України, виходячи з того, як вона бачить розвиток подій на лінії фронту.

Коаліція зможе відреагувати на зміну тактики Києва під час війни й у дуже короткостроковій перспективі надати Україні те, що їй потрібно, додала міністерка.

Оллонґрен підсумувала, що Нідерланди нададуть високотехнологічний досвід із комерційного сектору, але не уточнила технічних чи фінансових подробиць.

Контекст:

"Коаліцію дронів" і радіоелектронної боротьби створили Україна й Латвія, нагадали в Міноборони. Рішення про це ухвалили під час візиту міністра оборони Латвії Андріса Спрудса в Київ у грудні 2023 року.

25 січня 2024 року стало відомо, що до коаліції приєднуються Швеція та Великобританія.