Нобелівську премію з фізики здобуло троє вчених за дослідження заплутаних станів

Нобелівську премію з фізики поділять між собою вчені із Франції, США та Австрії
Фото: EPA
Нобелівський комітет оголосив лауреатів Нобелівської премії в галузі фізики. Нагороду здобули Ален Аспе (Франція), Джон Клаузер (США) й Антон Цайлінгер (Австрія). Трансляцію оголошення переможця проводили на сторінці комітету у Twitter.

На сайті Нобелівського комітету повідомляють, що вчені здобули нагороду "за експерименти із заплутаними фотонами, які підтвердили порушення нерівності Белла й новаторство у квантовій інформатиці".

Ідеться про дослідження часточок у так званому заплутаному стані: те, що відбувається з однією з часточок у парі, визначає, що відбувається з іншою часточкою, навіть якщо вони роз'єднані й далеко одна від одної.

"Тривалий час питання полягало в тому, чи була кореляція спричинена тим, що часточки в заплутаній парі містили приховані змінні, інструкції, які кажуть їм, який результат вони мають дати в експерименті. У 1960-ті роки Джон Стюарт Белл розробив математичну нерівність, яка стверджує, що за наявності прихованих змінних кореляція між результатами великої кількості вимірювань ніколи не перевищить певного значення", – написано в релізі.

Однак, відповідно до постулатів квантової механіки, певний тип експерименту мав порушити нерівність Белла, зафіксувавши "сильніші кореляції, ніж це було б можливо в іншому випадку".

Джон Клаузер на підставі ідеї Белла провів практичний експеримент, який підтверджував квантову теорію і явно порушував нерівність Белла. "Це означає, що квантова механіка не може бути замінена теорією, яка використовує приховані змінні", – заявили в комітеті.

Аспе вдалося усунути важливий недолік в експерименті Клаузера, підтвердивши його висновки. Цайлінгер, зі свого боку, удосконаливши інструменти, зміг "зафіксувати явище, яке називають квантовою телепортацією і яке дає змогу переміщувати квантовий стан від однієї часточки до іншої на відстані".

Контекст:

Нобелівський тиждень розпочався у Стокгольмі (Швеція) 3 жовтня і триватиме до 10 жовтня.

Напередодні комітет оголосив лауреата Нобелівської премії в галузі медицини. Ним став шведський біолог Сванте Паабо, який здійснив низку відкриттів у галузі еволюції людини.