Норвегія посилює вимоги для надання тимчасового захисту біженцям. Уже є відмови – міністерка юстиції

Норвезька влада заяви на прихисток опрацьовуватиме індивідуально
Фото: depositphotos.com

Норвегія вже відмовила в тимчасовому захисті кільком українцям, які приїхали у країну з "безпечних" регіонів або не проживали в Україні на момент повномасштабного вторгнення Росії 2022 року. Про це 25 вересня в інтерв'ю норвезькому мовнику NRK розповіла міністерка юстиції Емілі Енгер Мель.

За її словами, Норвегія зіткнулася із кризою біженців, тому уряд країни оголосив про низку заходів жорсткої економії як для українців, так і для біженців з інших держав.

Міністерка розповіла, що зараз у Норвегії живе понад 80 тис. українців. Це більше, ніж населення найбільшого району країни Фіннмарк, зазначила вона.

В інтерв'ю NRK урядовиця підтвердила, що кільком українським біженцям уже відмовили в наданні притулку. Водночас вона запевнила, що поки нікого примусово із країни не висилають.

Мель зазначила, що ті українці, котрі приїхали з регіонів, які, на думку норвезької влади, є безпечними, можуть дістати відмову в наданні дозволу. На початку вересня такими норвежці вважали Львівську, Волинську, Закарпатську, Івано-Франківську, Тернопільську й Рівненську області.

"Це власна оцінка міграційного відомства, але я думаю, що вона правильна в тій ситуації, у якій ми зараз опинилися. Україна має фронт у війні, яка є жорстокою й жахливою, але є також частини країни, де воєнні дії відбуваються не так часто", – зазначила Мель.

Українці з інших областей усе ще мають право на колективний захист. Але Мель не відповіла, чи діятиме це правило наступного року.

Контекст:

Люди, які покинули Україну через війну, можуть дістати в Норвегії тимчасовий колективний захист строком на один рік, який можна продовжити. 

30 травня 2024 року стало відомо, що в Норвегії кілька сотень українських біженців можуть попросити виїхати з країни, серед них – 370 чоловіків призовного віку.