Нові санкції США не посприяють зустрічі Путіна і Байдена – Кремль

Питання зустрічі Путіна з Байденом наразі на стадії аналізу, сказав Пєсков
Фото: EPA
У Кремлі засуджують імовірні нові санкції США проти РФ, у будь-якому разі "діє принцип взаємності". Про це 15 квітня заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише РБК.

"Не хотілося б усе ж у наших відносинах діяти за ленінською формулою "один крок уперед, два кроки назад", – сказав Пєсков.

За його словами, імовірні обмеження однозначно "не сприятимуть" зустрічі президентів РФ і США, Володимира Путіна і Джо Байдена.

"А завадять чи не завадять – це вирішить президент (Путін.  "ГОРДОН")", – зазначив Пєсков.

Водночас він додав, що організувати зустріч Путіна з Байденом найближчими тижнями не вийде.

"Ні, двосторонню зустріч не вийде так швидко організувати. Питання наразі на стадії аналізу", – резюмував Пєсков, його цитує РБК.

Контекст:

15 квітня агентство Reuters повідомило з посиланням на джерела, що США сьогодні оголосять про введення санкцій проти Росії за втручання у вибори президента і кібератаки. Очікують, що серед іншого обмежувальні заходи буде спрямовано проти суверенного боргу РФ: американським фінансовим установи можуть заборонити торгувати борговими зобов'язаннями Росії. На тлі чуток про підготовку нових санкцій США обвалився біржовий курс російського рубля щодо долара.

Байден 13 квітня провів телефонну розмову з Путіним. Двоє президентів обговорили низку питань, серед яких загострення ситуації на сході України. Пресслужба Білого дому повідомляла, що Байден підкреслив "незмінну підтримку Сполученими Штатами суверенітету і територіальної цілісності України". Президент США запропонував Путіну "провести найближчими місяцями зустріч на найвищому рівні у третій країні для обговорення всього спектра питань, що стоять перед Сполученими Штатами та Росією".

Наприкінці березня – на початку квітня ЗМІ та очевидці розпочали публікувати відеодокази, що Росія активно перекидає військову техніку у Крим через Керченський міст і стягує війська до кордону з Україною (за оцінками американських чиновників, РФ могла перекинути до кордону приблизно 4 тис. військовослужбовців).

Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак 30 березня підтвердив, що РФ нарощує війська поблизу кордону з Україною і в окупованому Криму, що створює загрозу воєнній безпеці держави. Українська розвідка заявила, що Росія хоче розширити військову присутність на підконтрольній бойовикам "ДНР" і "ЛНР" території внаслідок введення регулярних підрозділів збройних сил РФ, і не відкинула спроби просування російських військ углиб території України.

Через ескалацію ситуації на Донбасі командування військ США у Європі оголосило максимальну готовність. За даними Білого дому і Держдепартаменту США, чисельність російських військ біля кордону з Україною найбільша з 2014 року.

За даними української розвідки, на початок березня біля кордону України РФ розмістила орієнтовно 89 тис. осіб. За прогнозом начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, до 20 квітня їхня кількість збільшиться до 110 тис.

Співрозмовники Reuters у Кремлі заявляли, що йдеться про демонстрацію сили, а не про підготовку до широкомасштабних дій. Колишній командувач американської армії у Європі Бен Годжес передбачає, що стягування військ може бути "позерством Росії" й "перевіркою" адміністрації Байдена.