Новий прем'єр-міністр Великобританії обговорив підтримку України з Байденом, фон дер Ляєн, Туском, Мелоні та Кісідою

Стармер провів розмови із союзниками в перший вечір на посаді
Фото: UK Prime Minister / X

Новопризначений прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер 5 липня, протягом перших кількох годин на посаді, провів низку телефонних розмов зі світовими лідерами – партнерами і союзникам Британії, повідомили на сторінці прем'єра в Х. Однією з тем більшості його бесід була Україна, свідчать релізи, оприлюднені на сайті уряду Сполученого Королівства. 

Першою була телефонна розмова Стармера із президентом США Джо Байденом. Вони говорили про двосторонні відносини й економічне зростання двох країн, також у релізі анонсували їхню зустріч на Вашингтонському саміті НАТО, який відбудеться наступного тижня. 

"Обговорюючи геополітичні виклики, лідери підтвердили свої незмінні зобов'язання перед Україною, а прем'єр-міністр наголосив, що підтримка України з боку Великобританії є непохитною", – ідеться в повідомленні офісу Стармера. 

Наступною відбулася розмова британського прем'єра із президентом України Володимиром Зеленським. Також 5 липня Стармер поспілкувався телефоном із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, прем'єром Польщі Дональдом Туском, главою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та із прем'єркою Італії Джорджею Мелоні

Із прем'єром Канади Стармер говорив про важливість тісної співпраці "у сферах, які становлять спільний інтерес, включно з торгівлею, безпекою і підтримкою України", із Туском обговорив тісні оборонні зв'язки двох країн та непохитну відданість Україні, а серед тем розмови з фон дер Ляєн, окрім підтримки, були зміни клімату, майбутні парламентські вибори в ЄС і регіональна безпека. У релізі про розмову з Мелоні зазначено, що двоє лідерів планують зустрітися на полях саміту НАТО і говорили про минулий саміт G7, який проводила Італія.

"Лідери погодилися з важливістю тісної співпраці щодо спільних викликів, таких як міграція і підтримка України", – зазначила пресслужба Стармера. 

Також очікують на зустріч новопризначеного прем'єра Британії з главою уряду Японії Фуміо Кісідою, ідеться в релізі про їхню розмову, яка відбулася сьогодні. 

"Обговорюючи регіональну стабільність, а також ситуацію на Близькому Сході й в Україні, лідери наголосили, що безпека Євроатлантичного та Індо-Тихоокеанського регіону є нероздільною. Прем'єр-міністр додав, що обидві країни є більш стійкими до спільних глобальних викликів, коли вони працюють разом, зокрема на захист відкритого міжнародного порядку", – додали в офісі Стармера. 

Контекст:

Попередній прем'єр Великобританії Ріші Сунак оголосив дострокові вибори в парламент 22 червня. За підсумками голосування, яке відбулося 4 липня, Консервативна партія втратила більшість у парламенті (партія Сунака здобула 131 місце у 650-місній Палаті громад). Перемогу на виборах уперше за 19 років здобула Лейбористська партія, яку із 2020 року очолює Стармер (410 місць).

Стармер 5 липня офіційно став прем'єром після аудієнції в короля Чарльза III, наступного дня його уряд провів перше засідання, повідомляє Sky News.