ОАЕ відкрили посольство в Ізраїлі

У серпні 2020 року Ізраїль і ОАЕ домовилися про нормалізацію відносин
Фото: EPA
Об'єднані Арабські Емірати 14 липня відкрили в Тель-Авіві своє посольство, ставши першою державою Перської затоки, яка відкрила диппредставництво в Ізраїлі, повідомило міністерство закордонних справ Ізраїлю у Facebook.

У церемонії взяли участь президент Ізраїлю Іцхак Герцог і посол ОАЕ в Тель-Авіві Мухаммед аль-Хаджа.

Посол ОАЕ заявив, що між двома країнами підписано угоди у сфері економіки, технологій, авіасполучення та культури.

Герцог назвав відкриття посольства ОАЕ "важливим кроком на шляху в майбутнє до миру, добробуту і безпеки". Він вважає, що дві країни зробили "неможливе можливим", пише ізраїльська газета Haaretz.

Видання зазначає, що посольство розташоване у приміщенні Тель-Авівської фондової біржі.

Контекст:

До серпня 2020 року ОАЕ не мали дипломатичних відносин з Ізраїлем, як і більшість мусульманських країн (виняток становили Єгипет, який установив дипломатичні відносини з Ізраїлем 1979 року, Йорданія (1994 рік) і Туреччина, яка визнала Ізраїль 1949 року.

13 серпня ОАЕ та Ізраїль за посередництва США домовилися про нормалізацію відносин. У межах домовленості Ізраїль погодився відмовитися від проголошення суверенітету над палестинськими територіями. BBC вважає, що до такого рішення призвели загальні побоювання країн щодо Ірану. Тегеран нормалізацію відносин ОАЕ та Ізраїлю назвав зрадою і заявив, що це триватиме недовго.

29 серпня ОАЕ оголосили про скасування економічного бойкоту Ізраїлю, який ввели 1972 року. 31 серпня вперше з Ізраїлю в Емірати вирушив перший в історії літак.

29 червня 2021 року Ізраїль відкрив посольство в ОАЕ.