"Обговорювати, чи збирав хлопчик гроші, – дикість". Журналіст прокоментував затримання дитини в Москві

Журналіст Клименюк про затримання дитини: Російське суспільство прийняло нав'язувані йому владою уявлення про норми, скріпи та повний контроль
Скріншот: Ирина Яценко / Facebook

Назвати жебрацтвом декламування віршів дитиною на вулицях міста може тільки божевільний, уважає журналіст Микола Клименюк.

Обговорювати, добре чи погано те, що затриманий 26 травня в Москві хлопчик нібито збирав гроші за читання фрагментів із "Гамлета", і чи правильно поводилися батьки, – помилковий дискурс. Таку думку у своєму Facebook висловив журналіст Frankfurter Allgemeine Zeitung Микола Клименюк.

"В історії про хлопчика, якого арештували на Арбаті, мене найбільше жахає обговорення, збирав він гроші чи ні. Саме це обговорення – повна дикість", – написав Клименюк.

За його словами, "найнормальніша річ на світі – що діти йдуть до парку або на якийсь ярмарок і співають там чи якісь фокуси показують, чи продають свої старі книжки та іграшки".

"Так у нас у Німеччині роблять усі. Це суспільна норма. Цього у школах навчають. Назвати це жебрацтвом може тільки божевільний", – продовжив Клименюк.

"Обговорювати, добре чи погано, що хлопчик збирав гроші за виступ (якщо він це робив), і чи правильно поводилися батьки, – це помилковий дискурс, ознака того, що суспільство прийняло нав'язані йому владою, РПЦ і всякими ультраконсерваторами уявлення про норми, скріпи та повний контроль", – додав журналіст.

26 травня у міністерстві внутрішніх справ РФ заявили: щодо батька затриманої дитини склали протокол про адміністративне правопорушення за статтею про неналежне виконання батьківських обов'язків. Згідно з повідомленням МВС Росії, "під час розгляду встановили, що дитина на момент її виявлення поліцейськими жебракувала".

Увечері 26 травня поліція затримала в центрі Москви дитину, яка декламувала фрагменти з "Гамлета" Вільяма Шекспіра. Цивільний активіст Ірина Яценко опублікувала у Facebook відео події. На ньому видно, що дитина кричить і просить відпустити її. Знайома хлопця намагається зупинити поліцейських, але її відштовхують. Дитину силоміць садять у машину.

Пізніше адвокат Тетяна Соломіна повідомила, що дитину відпустили, а перед її батьком вибачилися. За словами адвоката, дії поліцейських перевірять.