Обраний президент Чехії: Єдине обмеження в допомозі Україні – ядерна зброя

Павел: Україна може перемогти Росію на українській землі
Фото: EPA
Новий президент Чехії заявив, що єдиним обмеженням допомоги Україні може бути лише постачання ядерної зброї. Про це він сказав в інтерв'ю Bloomberg Television 3 лютого.

"Я вважаю, що ми не маємо обмежувати постачання обладнання... Єдиним винятком є ядерна зброя і пряма участь НАТО в конфлікті", сказав Павел.

Тож він продемонстрував, що підтримує постачання Україні винищувачів, зазначило Bloomberg.

Обраний президент Чехії додав, що за сприяння НАТО й інших союзників Україна "спроможна витіснити російські війська зі своєї території й відновити суверенітет".

"Україна може перемогти Росію на українській землі", заявив він.

Також Павел сказав, що уряд президента Росії Володимира Путіна не єдиний, "хто має ядерну зброю".

Контекст:

Чехія активно підтримує Україну в боротьбі з російською агресією. 27 серпня 2022 року вона погодилася разом із Польщею патрулювати небо Словаччини. Це дало їй змогу передати Україні 11 словацьких винищувачів МіГ-29.

За даними міноборони Чехії станом на початок жовтня, експорт озброєнь із Чехії в Україну 2022 року сягнув 47 млрд чеських крон (приблизно $1,9 млрд). Крім того, чеські компанії ремонтують українську військову техніку.

В інтерв'ю ВВС Павел заявив, що європейські країни не мають припиняти свою допомогу Україні. Крім того, він сказав, що не погоджується з думкою деяких політиків, які вважають, що передання зброї Україні є "ескалацією". Також він вважає, що Україна має вступити в НАТО одразу після закінчення війни проти Росії.