Одна із творців вакцини проти коронавірусу AstraZeneca заявила, що наступна пандемія може бути смертоноснішою

Наступний вірус може бути ще гіршим, прогнозує Гілберт
Скріншот: University of Oxford / Twitter

Академік Оксфордського університету професорка Сара Гілберт, яка здобула визнання за свою роль у розробленні вакцини проти коронавірусу, заявила на лекції, що наступна пандемія може бути смертоноснішою, ніж нинішня. Про це 6 грудня повідомляє американський новинний телеканал NBC News.

"Це буде не востаннє, коли вірус загрожує нашому життю. Правду кажучи, наступний може бути гіршим. Він може бути заразнішим, або смертоноснішим, або і тим, й іншим", – вважає Гілберт.

Професорка вакцинології в Оксфордському університеті, команда якої розробила вакцину проти коронавірусу, яку використовують зараз у 170 країнах, заявила, що не можна втрачати наукові досягнення та знання, здобути під час досліджень щодо боротьби з коронавірусом, повідомила The Guardian.

"Ми не можемо допустити ситуації, коли ми пройшли через все, що пройшли, а потім виявити, що величезні економічні втрати, яких ми зазнали, означають, що все ще немає фінансування для забезпечення готовності до пандемії. Так само, як ми інвестуємо у збройні сили, розвідку та дипломатію для захисту від воєн, ми маємо інвестувати у людей, дослідження, виробництво та установи для захисту від пандемій", – зазначила Гілберт.

За її словами, новий варіант коронавірусу "Омікрон" містить мутації, які збільшують передаваність вірусу, а антитіла, зумовлені вакцинацією або попередніми інфекціями, можуть бути менш ефективними для запобігання зараженню.

Команда Гілберт в Оксфордському університеті спільно з британсько-шведською фармацевтичною компанією AstraZeneca випустили одну з перших вакцин проти коронавірусу, яку, зокрема, використовують в Україні.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року у Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на 6 грудня у світі підтвердили 266 млн випадків коронавірусної інфекції COVID-19, померло 5,3 млн людей. Це випливає з даних американського Університету Джонса Гопкінса, який відстежує поширення захворювання.