Оголошена у Венесуелі перемога Мадуро "не відображає волі й голосу народу" – Держдепартамент США

Після оголошення результатів виборів у Венесуелі розпочалися протести
Фото: ЕРА

США стежать за виборами президента у Венесуелі й реагуватимуть "відповідно". Про це заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател заявив 29 липня на брифінгу, стенограму якого публікує сайт відомства.

За його словами, американська влада "високо цінує мужність венесуельців і їхню відданість демократії перед репресіями й випробуваннями".

"Ми бачили оголошення, яке зробили вночі представники венесуельських виборчих органів, і ми маємо серйозні побоювання, що цей результат не відображає волі й голосу венесуельського народу. Украй важливо, щоб кожен голос підрахували чесно й прозоро, щоб представники виборчих органів негайно поділилися інформацією з опозицією й незалежними спостерігачами, а також щоб представники виборчих органів опублікували докладний підрахунок голосів", – сказав він.

Reuters із посиланням на джерела в Білому домі повідомляє, що результати виборів президента у Венесуелі не збігаються з незалежними даними, з якими ознайомилися США. Тому Вашингтон не має наміру скасовувати чинні санкції проти Венесуели, а також розглядає ймовірність запровадження нових.

Контекст:

29 липня Центральна виборча комісія Венесуели оголосила, що на виборах президента вкотре переміг нинішній глава держави Ніколас Мадуро. За версією ЦВК, яку, як стверджує опозиція, контролює сам Мадуро, його підтримав 51% виборців.

Після цього в Каракасі та ще кількох містах країни спалахнули протести. Сили безпеки застосували сльозогінний газ. Венесуельська правозахисна організація PROVEA заявила, що промадурівські збройні угруповання стріляли в мирних демонстрантів. Мадуро заявив, що більшість протестувальників – це "сповнені ненависті злочинці" і що їхній план нібито розробили у США.