Олімпійський чемпіон із плавання визнав себе винуватим в участі у штурмі Капітолія

Келлер виборов золоті медалі Олімпіади 2004 року в Афінах і Олімпіади 2008 року в Пекіні
Фото: EPA (архів)
У США олімпійський чемпіон з плавання Кліт Келлер визнав себе винуватим у перешкоджанні процесу виборів під час заворушень 6 січня у Вашингтоні й висловив готовність співпрацювати з міністерством юстиції США. Про це повідомляє CNN за підсумками судового засідання 29 вересня.

"Він явно намагається загладити провину за жахливе рішення, яке ухвалив 6 січня. Він збентежений тим, що зробив того дня, і хоче загладити провину перед судом і американським народом", – заявив судді адвокат Келлера Едвард МакМахон.

Угода передбачає, що прокурори можуть використати його як публічного свідка в судових процесах з огляду на його популярність. Келлер виборов золоті медалі Олімпіади 2004 року в Афінах і Олімпіади 2008 року в Пекіні.

Слідчі впізнали 38-річного Келлера на відеозаписі всередині Капітолія. Він високого зросту і був у куртці олімпійської збірної США, тому добре помітний на відео, що дало змогу легко відстежити його пересування протягом години, проведеної ним у Капітолії.

Скріншот: cnn.com

Якоїсь миті Келлер вступив у бій із поліцією, кричав про законодавців-демократів і відштовхнув офіцерів, які намагалися вивести його з будівлі, заявили прокурори під час слухання.

За інформацією прокуратури, за кілька днів після заворушень Келлер знищив телефон і карту пам'яті, які привіз із собою до Вашингтона. Також він викинув куртку олімпійської збірної США.

Келлера обвинуватили й заарештували в січні цього року. Його обвинуватили в семи злочинах, частину обвинувачень знімуть у межах угоди про визнання провини. Перешкоджання виборам у США вважають кримінальним злочином, за який передбачено тюремне ув'язнення, але співпраця зі слідством може зменшити покарання.

Контекст:

6 січня на мітингу, який відбувся перед Білим домом, експрезидент США Дональд Трамп заявив прибічникам, що ніколи не визнає поразки на виборах, і закликав іти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем виборів Джо Байдена.

Протестувальники вирушили до будівлі Конгресу США і штурмом узяли його. Трамп обіцяв піти за ними, але сам поїхав до Білого дому і спостерігав за штурмом по телевізору, стверджує CNN. Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них і офіцер поліції Капітолія, а у Вашингтоні через це оголосили надзвичайний стан.

ФБР оголосило учасників штурму в розшук, за інформацію про тих, хто встановив у будівлі Конгресу США вибухові пристрої, обіцяли винагороду.

7 січня Конгрес США затвердив Байдена переможцем президентських виборів. Він набрав 306 голосів виборців, Трамп – 232. Інавгурація нового президента США відбулася 20 січня.

Заворушення в Капітолії стали причиною оголошення Трампу імпічменту Палатою представників. Автори резолюції висунули йому одне обвинувачення – у підбурюванні до масових заворушень, однак у Сенаті його виправдали.

Наразі прокуратура висунула обвинувачення щонайменше 615 людям у зв'язку із заворушеннями в Капітолії, повідомляє CNN.