Опозиційний кандидат у президенти Венесуели втік до Іспанії

Гонсалес покинув Венесуелу
Фото: EPA

Колишній кандидат у президенти Венесуели Едмундо Гонсалес прибув до Іспанії 8 вересня після того, як виїхав у вигнання в межах угоди, досягнутої з урядом Ніколаса Мадуро. Про це повідомляє Associated Press.

Про несподіваний від'їзд політика, якого опозиція Венесуели й кілька іноземних урядів вважають законним переможцем президентських виборів 28 липня, влада країни оголосила ввечері 7 вересня. За кілька днів до цього віддали наказ про його арешт.

Гонсалес приземлився у військовому аеропорту неподалік Мадрида в супроводі дружини та іспанських посадовців. За кілька годин він надіслав коротке голосове повідомлення прибічникам, подякувавши їм за підтримку.

"Мій від'їзд із Каракаса супроводжувався актами тиску, примусу й погроз", – сказав він. Політик висловив сподівання, що незабаром продовжить боротьбу за відновлення демократії у Венесуелі.

Контекст:

29 липня Центральна виборча комісія Венесуели оголосила, що на виборах президента вкотре переміг чинний глава держави Ніколас Мадуро. За версією ЦВК, яку, як стверджує опозиція, контролює сам Мадуро, його підтримав 51% виборців.

За версією опозиції, за конкурента Мадуро – Гонсалеса – проголосувало 70% виборців.

Після оголошення результатів виборів у Каракасі та ще кількох містах спалахнули протести. Сили безпеки застосували сльозогінний газ. Венесуельська правозахисна організація PROVEA заявила, що промадурівські збройні угруповання стріляли в мирних демонстрантів. Мадуро заявив, що більшість протестувальників – це "переповнені ненавистю злочинці" і що їхній план нібито розробили у США.