Орбан закликав не допустити контрнаступу України. Кулеба відповів: "Якщо ви такі розумні, переконайте Путіна вивести війська"

Кулеба: Україна більше ніж будь-хто у світі хоче відновлення миру
Фото: EPA
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповів прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану на його заяву про те, що треба не допустити контрнаступу України. Свою думку Кулеба висловив під час пресконференції у Києві 2 червня. Захід опублікували на YouTube-каналі "UATV українською".

"Україна більше ніж будь-хто у світі хоче якнайшвидшого відновлення миру", – сказав Кулеба.

Але він додав, що Україна хоче справедливого миру, який передбачатиме насамперед відновлення територіальної цілісності.

"Тому коли хтось починає казати, що не треба контрнаступу, а давайте переговори, то якщо ви такі розумні, то ви й переконайте [президента країни-агресора РФ Володимира] Путіна вивести війська з України, і тоді не буде ніякого контрнаступу", додав Кулеба.

Орбан заявив, що необхідно "всіма силами" не допустити контрнаступу України.

За його словами, війна України з російськими окупантами вступила в "дуже важку фазу". Під час наступу Збройні сили України зазнають утричі більших втрат, ніж в обороні, вважає прем'єр-міністр Угорщини.

"Перш ніж українці почнуть контратаку, ми маємо зробити все, що в наших силах, щоб досягти припинення вогню й початку мирних переговорів", заявив Орбан.

Ще на початку травня він говорив, що контрнаступ ЗСУ, який готують, остання велика можливість для України досягти якогось воєнного успіху.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення РФ з-поміж країн Євросоюзу лише Угорщина й Австрія відмовляються надавати Україні озброєння для протистояння російській агресії, повідомляли в МЗС України.

Угорські високопосадовці, зокрема Орбан, неодноразово робили заяви, які відповідали російській пропаганді. Зокрема, він говорив, що Україна "ніколи не виграє війни", що Росію як ядерну країну "не можна заганяти в кут", що "війну можна закінчити лише мирними переговорами між Росією й Америкою" тощо.

У квітні 2023 року Орбан обурився заявою генсека НАТО Єнса Столтенберга про те, що Україна стане членом Альянсу.

Будапешт не підтримує санкцій ЄС проти РФ і неодноразово закликав переглянути їх. 17 травня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що "Україна поводиться дедалі войовничіше до Угорщини", оскільки з 1 вересня "угорські школи на Закарпатті не зможуть працювати", а угорський OTP Bank Україна занесла до переліку міжнародних спонсорів тероризму. Глава МЗС Угорщини пообіцяв блокувати будь-яку військову допомогу Україні на рівні Європейського союзу, доки Київ не скасує статусу міжнародного спонсора війни для OTP Bank.