Організатори Євробачення відмовили Зеленському у виступі під час фіналу конкурсу – The Times

Правила "Євробачення" не передбачають можливості додавати до трансляції фіналу промову Зеленського, зазначили організатори конкурсу
Фото: president.gov.ua

Організатори пісенного конкурсу "Євробачення", який через неможливість провести його в Україні через розв'язану Росією війну відбувається 2023 року в Ліверпулі (Великобританія), відмовили президенту України Володимирові Зеленському у виступі з промовою на фіналі конкурсу. Про це повідомляє 12 травня британське видання The Times із посиланням на заяву, опубліковану на сайті Європейської мовної спілки (EBU).

Британське видання зазначає, що Зеленський звернувся до організаторів із проханням виступити під час фіналу конкурсу перед 160-мільйонною аудиторією у відеоформаті.

За задумом української сторони, виступ мав стати несподіванкою для глядачів. Зеленський планував закликати світову спільноту продовжити підтримку України на тлі російської воєнної агресії.

Однак Європейська мовна спілка (EBU), що об'єднує понад 100 мовних компаній, які транслюють конкурс, включно з британським суспільним мовником BBC, висловили стурбованість тим, що поява президента України "може політизувати захід".

Зазначено, що "складні й педантичні" переговори досі тривають, оскільки організатори побоюються, що ця ситуація створить прецедент на майбутнє.

"Конкурс пісні "Євробачення" – це міжнародне розважальне шоу, у якому діють суворі правила і принципи, установлені з моменту створення. У межах цього одним із наріжних каменів конкурсу є неполітичний характер заходу", – цитує позицію організаторів конкурсу The Times.

Зеленський протягом 2022-го і 2023 року виступив зі зверненнями до парламентів та учасників десятків інших міжнародних заходів (за даними Forbes, протягом 2022 року він виступив із публічними промовами 563 рази). Зокрема, він у квітні 2022 року виступав зі зверненням до учасників і глядачів церемонії "Греммі", у травні звертався до гостей Каннського кінофестивалю, 2023-го виступав на відкритті Берлінале і на церемонії вручення "Золотого глобуса".

Організатори низки заходів не сприяли українському президентові й не погодили його виступу. Так, двічі Зеленському відмовили організатори "Оскара", а ФІФА відхилила прохання українського лідера про виступ під час фіналу чемпіонату світу з футболу 2022 року.

Контекст:

Україну на "Євробаченні 2023" представлятиме гурт Тvorchi з піснею Heart of Steel. Вони виступатимуть одразу у фіналі конкурсу як представники країни, яка перемогла на попередньому "Євробаченні".

Фінал "Євробачення 2023" заплановано на 13 травня. Крім учасників з України, у ньому виступатиме 20 фіналістів, яких обрали за підсумками двох півфіналів, а також представники "великої п'ятірки" (Великобританія, Німеччина, Іспанія, Італія та Франція – головні спонсори "Євробачення", представники цих країн виходять у фінал автоматично).

Список переможців першого півфіналу опубліковано тут, другого – тут.