Оргкомітет Олімпіади 2018 підтвердив, що на церемонії закриття росіянам дозволять пройти під національним прапором

Голова оргкомітету Олімпіади в Пхьончхані привітав рішення Росії відправити своїх атлетів на Ігри під нейтральним прапором
Фото: EPA

Якщо Росія виконає рішення МОК про санкції за порушення антидопінгових правил, останнього дня зимової Олімпіади атлети із цієї країни зможуть підняти російський прапор, повідомили в південнокорейському оргкомітеті.

Голова організаційного комітету Олімпіади 2018 року в Пхьончхані Лі Хі Бом заявив, що на церемонії закриття Ігор атлети з Росії зможуть використовувати російський прапор. Про це повідомляє агентство Yonhap.

Він підтримав рішення Олімпійського комітету Росії схвалити участь росіян в Іграх у статусі нейтральних спортсменів.

"Ми від початку розраховували, що російські спортсмени будуть брати участь в Іграх. І хоча атлети не зможуть змагатися під своїм прапором, вони зможуть підняти його на церемонії закриття", – сказав Лі Хі Бом.

Він послався на позицію Міжнародного олімпійського комітету, відповідно до якої санкції з російських олімпійців може бути повністю або частково знято, якщо Росія повністю виконає рішення МОК щодо покарання за порушення антидопінгових правил.

5 грудня МОК через систематичне порушення антидопінгових правил відсторонив від участі в Олімпіаді 2018 Національний олімпійський комітет РФВиконком МОК також довічно усунув від будь-якої участі в Олімпіадах екс-міністра спорту РФ Віталія Мутка і його колишнього заступника Юрія Нагорних.

Водночас до участі в Іграх допустять окремих російських спортсменів, які виконають кваліфікаційний норматив і пройдуть спеціальні допінг-тести. Вони будуть змагатися під олімпійським прапором як "олімпійські атлети з Росії". У разі перемоги представника РФ на його честь буде виконано олімпійський гімн. Спортсменам із Росії заборонять наносити на форму національну атрибутику.