"Оріона видав жіночий голос". Генерал ГРУ Іванников відповідав за доставку "Бука" на Донбас – розслідування Bellingcat і The Insider

У Bellingcat розповіли, як вдалося встановити особу Оріона
Фото: ЕРА

Установлено офіцера російської розвідки, який керував транспортуванням комплексу "Бук" у район запуску ракети, якою у 2014 році було збито малайзійський літак. Його звуть Олег Іванников, він же – Андрій Лаптєв, він же – Оріон, ідеться у спільному розслідуванні The Insider і Bellingcat.

Спільне розслідування групи Bellingcat та видання The Insider установило останнього з головних підозрюваних в організації перевезення комплексу "Бук" на схід України в липні 2014 року. Ним виявився чинний генерал ГРУ РФ Олег Іванников, також відомий як колишній міністр оборони невизнаної Південної Осетії Андрій Лаптєв, позивний Оріон.

Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур), зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту.

Уже наступного дня Служба безпеки України оприлюднила кілька перехоплень телефонних розмов. 14 липня Олег Бугров, на той момент "заступник міністра оборони ЛНР", скаржився якомусь Андрію Івановичу з позивним Оріон, що українські літаки обстрілюють позиції сепаратистів у районі Станиці Луганської. Оріон відповідає: "Це вони мстять за [збиті] літаки. Уже кілька днів залишилося. У нас уже є "Бук“, на х...й будемо збивати" (0.45 від початку запису).

Відео: Служба безпеки України / YouTube

Розслідувачам довго не вдавалося встановити, хто такий Оріон. Було зрозуміло лише, що це високопоставлений російський офіцер.

Експерти й журналісти, утім, звернули увагу на високий, майже жіночий голос цієї людини.

Його службовий номер телефону Bellingcat і The Insider виявили в базі Get Contact. Імовірний підозрюваний був позначений як "Андрій Іванович Іванников, ГРУ". Із його номера здійснювали купівлі в московських інтернет-магазинах.

"Якщо вбити цей телефон у Google, першим же посиланням спливає адреса Іванникова. Беручи до уваги це ім'я й адресу, Bellingcat і The Insider виявили сина Іванникова, який зараз живе і працює у Швейцарії. А вже через сина вдалося знайти і домашній телефон. Тепер залишалося лише підтвердити, що Іванников – це дійсно Оріон, і для цього The Insider і Bellingcat зв'язалися з ним за домашнім номером. На дзвінок відповів добре знайомий жіночий голос", – ідеться у публікації.

[MULTIMEDIA][/MULTIMEDIA][MULTIMEDIA_DESCRIPTION]Зразки голосу для порівняння. Аудіо: The Insider / SoundCloud[/MULTIMEDIA_DESCRIPTION]

Розслідувачі з'ясували, що Олег Іванников народився в 1967 році у НДР у сім'ї радянського військового. У 2004 році він вирушив у Південну Осетію під ім'ям Андрій Іванович Лаптєв: спочатку як голова Ради безпеки, а з 2006-го до 2008 року був "міністром оборони" невизнаної республіки.

Південноосетинський політик Давид Санакоєв підтвердив The Insider, що Лаптєв має надзвичайно високий, майже жіночий голос.

"Усе це є зайвим підтвердженням того, що Лаптєв та Іванников – одна й та сама людина. Джерело Bellingcat з-поміж учасників миротворчої операції в Південній Осетії періоду 2006–2008 років упізнало у фотографії Іванникова людину, яку знали як міністра оборони Південної Осетії Андрія Лаптєва. Цікаво, що навіть обіймаючи посаду міністра, Лаптєв-Іванников успішно уникав ситуацій, коли його обличчя або голос могли з'явитися в пресі", – пишуть автори розслідування.

Фото надане групою Bellingcat

У липні 2014 року Іванников, який одержав позивний Оріон, керував роботою штабів "ЛНР" у Краснодоні та Луганську, розповіли джерела в сепаратистських структурах. Зокрема, у його підпорядкуванні була група Дмитра Уткіна з приватної військової компанії "Вагнер".

"Перехоплені телефонні розмови вказують на те, що Іванников керував оперативними воєнними діями на місцях, водночас йому надходили вказівки від генерала [Миколи] Ткачова, який перебував, як правило, на території Росії", – ідеться у статті.

У грудні 2017 року Bellingcat і The Insider зазначали, що Ткачов може бути основним фігурантом справи про катастрофу малайзійського Boeing, якого розшукує Об'єднана слідча група як людину з позивним Дельфін.

За даними Служби безпеки України та команди розслідувачів Bellingcat, доставку "Бука" на Донбас безпосередньо організував офіцер російської армії Сергій Дубінський (позивний Хмурий).

24 травня 2018 року Об'єднана слідча група заявила, що установка "Бук" прибула на Донбас із Курської області, де базується 53-тя бригада збройних сил РФ. Слідчі відновили маршрут, яким перевозили установку.

25 травня Нідерланди та Австралія заявили, що офіційно за загибель рейсу MH17 відповідає Російська Федерація.