Осєчкін: У Росії журналіста роблять "іноагентом" за $100, отриманих за публікацію. Новий міністр оборони РФ – справжнісінький "іноагент", він отримував американські гранти G

Міністром оборони РФ Бєлоусов став у травні
Фото: ЕРА

Нового міністра оборони країни-агресора РФ Андрія Бєлоусова, згідно з російським законодавством, можна визнати "іноземним агентом". Про це в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман заявив російський правозахисник, засновник проєкту Gulagu.net Володимир Осєчкін.

"Це людина, котра, якщо мислити категоріями російського законодавства, – адже вони там кожного журналіста, блогера роблять "іноземним агентом", навіть якщо він €100 чи $100 отримав колись на рахунок за якусь свою публікацію, – ось Андрій Бєлоусов – це насамперед справжнісінький "іноземний агент", – сказав він.

Правозахисник зазначив, що нинішній глава міноборони РФ, починаючи з 2000-х років, подавав заявки на отримання грантів до американського фонду, який "безпосередньо пов'язаний" із Державним департаментом США.

"[Бєлоусов] діставав схвалення, погодження, отримував ці самі гранти з великою кількістю нулів, витрачав їх, звітував, публікував якісь статті, звіти, де вказував, що він отримував фінансування [...] зі США й далі протягом багатьох років отримував звідти гранти", – наголосив Осєчкін.

За його словами, "це було ще в довоєнний час, але проте вони, за ідеєю, мали зробити його "іноземним агентом", – вважає Осєчкін.

Контекст:

Як вказано на сайті російського уряду, у Бєлоусова – вища економічна освіта. Із 2000-го до 2006 року він був гендиректором Центру макроекономічного аналізу і короткострокового прогнозування й одночасно позаштатним радником прем'єра РФ. Наступні шість років він працював у міністерстві економічного розвитку РФ. Із 2013-го до 2020 року – помічник президента Росії. У січні 2020 року Бєлоусова призначили першим заступником глави уряду.

11 травня 2024 року прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін вніс на розгляд Держдуми пропозиції щодо складу нового уряду, повідомляють на сайті російського кабміну. Там зазначили, що колишній віцепрем'єр Бєлоусов переходить на нове місце роботи.

14 травня нелегітимний президент Росії Володимир Путін підписав указ про призначення міністром оборони Бєлоусова, зазначають на сайті Кремля.