Отруєння Скрипаля буде розслідувати контртерористичне управління британської поліції

У британській поліції стверджують, що небезпеки для місцевих жителів немає
Фото: EPA

Інцидент із колишнім російським розвідником Сергієм Скрипалем не розслідують як теракт, проте управління з боротьби з тероризмом може провести необхідні експертизи, заявили в поліції Великобританії.

Управління поліції Великобританії з боротьби з тероризмом долучилося до розслідування отруєння колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Про це повідомляють на сайті поліції Лондона.

Рішення про проведення розслідування контртерористичним управлінням ухвалили "у зв'язку з незвичайними обставинами" події. У повідомленні наголошують, що інцидент не розслідують як теракт, проте у фахівців із боротьби з терористичною загрозою є технічна можливість провести необхідні експертизи.

"Основну увагу приділяємо встановленню причини захворювання цих людей. Ми хочемо запевнити громадськість у тому, що цей інцидент сприймають украй серйозно. Проте ми не вважаємо, що існує безпосередня загроза для громадян", – сказав керівник контртерористичного управління Марк Роулі.

У поліції відмовилися повідомити подробиці стану Скрипаля і його дочки. Зазначають, що вони перебувають у реанімаційному відділенні.

Скрипаля і його дочку виявили на лавці в торговому центрі англійського Солсбері 4 березня. Очевидці стверджували, що вони поводилися дивно: "чоловік безладно рухав руками, в очах порожнеча", а дівчина уткнулась у його обличчя, ніби заснула.

Обоє перебувають у критичному стані. Імовірно, їх отруїли.

За відомостями ВВС, постраждало також двоє поліцейських, які розслідували інцидент у Солсбері.

Міністр закордонних справ Борис Джонсон підкреслив, що Британія буде жорстко реагувати на будь-які докази участі РФ у ймовірному отруєнні Скрипаля.

Спікер президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі не здивовані підозрами у причетності РФ до інциденту.

Скрипаль є колишнім офіцером ГРУ РФ. У 2006 році його засудили за передання Британії даних про російських агентів у Європі. У 2010 році після обміну шпигунами між США і Росією Скрипаля помилували. У межах цього самого обміну в Росію повернулася шпигунка Анна Чапман.

Скрипалю надали притулок у Великобританії. Будинок у Солсбері колишній шпигун придбав у 2011 році.