П'ятьох українців, яких затримали під час протестів у Білорусі, відпустили – МЗС України

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства
Фото: EPA

Заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін повідомив, що всі раніше затримані українці в Білорусі перебувають у безпеці.

У Білорусі звільнили п'ятьох громадян України, яких затримали під час масових акцій протесту. Про це 14 серпня повідомив заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін в ефірі телеканала "Україна 24".

"Цей день видався вельми продуктивним, оскільки на свободу вийшло цілих п'ять громадян України. Усі з них знаходяться в безпеці. Це Костянтин Рєуцький, Євген Васильєв, Оксана Альошина, про яких зранку повідомив президент України. Після обіду ми також домоглися звільнення нашого громадянина Романа Шишка, якого було затримано у Бресті", – заявив Єнін.

Він повідомив, що представники МЗС відвідали в лікарні ще одного звільненого українця, Павла Чернявського. Після виходу із СІЗО він відчув себе зле і його госпіталізували. За інформацією дипломата, Чернявський відмовився від стаціонарного лікування й вирушив додому.

Єнін зазначив, що всім звільненим громадянам запропонували допомогу від посольства України. Усі громадяни України, які бажають повернутися, зможуть зробити це за першої ж можливості.

Журналісти і правозахисники Костянтин Рєуцький і Євген Васильєв приїхали до Білорусі від правозахисної організації "Схід SOS", їх затримали 12 серпня в Мінську. Проти Рєуцького і Васильєва відкрили кримінальну справу про участь у масових заворушеннях. Про обставини затримання трьох інших громадян України не повідомляли. 

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На посаду президента балотувалося п'ятеро кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув чинний глава держави Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають до сьогодні. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Вони збираються ввечері на мітинги, а вночі розходяться. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Наразі відомо про затримання приблизно 7 тис. демонстрантів, щонайменше двоє людей загинуло, сотні дістали травми і поранення.

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства. Із такими заявами, зокрема, виступили СШАЄСУкраїна, Польща, Литва й інші. У США та ЄС заявили, що вибори в Білорусі не були вільними і демократичними.

Держсекретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявив, що США можуть ввести санкції проти Білорусі або обмежити постачання американської нафти. Країни ЄС також планують накласти на Білорусь обмежувальні заходи.