Палата представників Бельгії визнала Голодомор геноцидом українців

Парламент Бельгії ухвалив історичне рішення, зазначив Зеленський (фото зроблено під час його звернення до Палати представників 23 лютого)
Фото: Kamer van volksvertegenwoordigers Belgium Chambre des représentants / Facebook
Нижня палата федерального парламенту Бельгії – Палата представників – проголосувала за визнання геноцидом українців Голодомору 1932–1933 років.

Про це президент України Володимир Зеленський повідомив 10 березня.

"Історичне голосування в Палаті представників Бельгії: ще одна держава визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Дякую Бельгії за це важливе для кожного українця рішення, за цей глибоко символічний крок", – написав він у Twitter.

Згідно з повідомленням на сайті Палати представників Бельгії, голосування за резолюцію відбулося 9 березня.

"Резолюцію, яка визнає Голодомор – великий голод, організований радянським режимом в Україні у 1932–1933 роках – геноцидом проти українського народу і вшановує пам'ять мільйонів жертв і тих, хто вижив, ухвалено", – зазначала пресслужба законодавчого органу.

Контекст:

Голодомор 1932–1933 років – масовий голод, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. На сайті музею Голодомору зазначено, що загальна кількість померлих через голод у ті роки сягала 7 млн людей. В Україні Голодомор розглядають як акт геноциду українського народу, інспірований урядом СРСР. День пам'яті жертв Голодомору вшановують у четверту суботу листопада. Росія заперечує, що Голодомор був геноцидом українців.

У 2016 році Верховна Рада України звернулася до демократичних держав із проханням визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Згідно з даними дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у листопаді 2022 року, 93% українців згодні з тим, що Голодомор 1932–1933 років був геноцидом українського народу.

Низка держав уже визнала Голодомор геноцидом українців – зокрема, Австралія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, США, Угорщина, Португалія, Ірландія, Молдова, Чехія і Ватикан.

У листопаді 2022 року процес визнання Голодомору геноцидом активізувався, зокрема, такі рішення ухвалили парламенти Молдови, Ірландії та німецький Бундестаг. Парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти українського народу і проти людяності.

15 грудня 2022 року Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Росія заперечує, що Голодомор був геноцидом українців.