Палата представників США заборонила своїм співробітникам використовувати TikTok на службових пристроях

Спроби обмежити роботу застосунку TikTok у США тривають із 2020 року
Фото: depositphotos.com

Палата представників Конгресу заборонила встановлювати програму TikTok на всіх офіційних пристроях, які орган видав своїм співробітникам. Про це йдеться у внутрішньому документі палати, який є у розпорядженні NBC News.

У службовій записці, яку надіслала 26 грудня головна адміністративна співробітниця Палати представників Кетрін Шпіндор, ідеться про те, що заборону ввели після того, як відділ кібербезпеки її офісу виявив, що TikTok становить "високий ризик для користувачів через низку загроз безпеці".

Також усім законодавцям і співробітникам наказали видалити вже встановлений застосунок зі своїх телефонів.

"Співробітникам палати не дозволено завантажувати застосунок TikTok на будь-які мобільні пристрої палати. Якщо у вас є застосунок TikTok на мобільному пристрої палати, з вами зв'яжуться, щоб видалити її", – ідеться в записці.

Як зазначає канал, директива Палати представників не поширюється на Сенат.

Контекст:

Спроби обмежити роботу застосунку TikTok у США тривають із 2020 року, коли тодішній президент США Дональд Трамп хотів заборонити доступ користувачів зі США до соцмережі. Він звинувачував китайську компанію ByteDance, яка володіє застосунком, що та надає владі Китаю дані американських користувачів соцмережі й загрожує нацбезпеці США.

Трамп вимагав продати застосунок американській компанії, а в серпні підписав указ про усунення загроз, заборонивши будь-які угоди американських осіб або щодо американського майна з ByteDance. У відповідь ByteDance подала до суду на адміністрацію Трампа.

У червні 2021 року новий президент США Джо Байден скасував указ Трампа щодо блокування TikTok, замінивши його на нове розпорядження. Відповідно до нього, мали запустити процес ретельної перевірки того, чи становлять застосунки, контрольовані іноземною державою, ризики для нацбезпеки США та безпеки конфіденційних особистих даних американців, пише The Washington Post.

15 грудня 2022 року Сенат США одностайно проголосував за законопроєкт, який забороняє використовувати TikTok на пристроях, що належать федеральним працівникам. Законопроєкт ще має схвалити Палата представників США.