Папа римський назвав "анахронізмом" рекомендації Єврокомісії уникати використання слова "різдво"

Понтифік закликав згадати про Наполеона, нацистів та комуністів

Фото: EPA

Папа римський Франциск розкритикував посібник з інклюзивної комунікації, випущений Європейською комісією, в якому рекомендували не вживати під час спілкування слово "різдво". Про це 7 грудня повідомляє Vatican News.

Пропозицію Єврокомісії понтифік вважає анахронізмом у зв'язку з тим, що у минулому, за його словами, такі ідеї були притаманні багатьом диктатурам.

"Згадаймо Наполеона, нацистську, комуністичну диктатуру. Це – мода на вихолощений, розбавлений секуляризм, і це ніколи не працювало. Євросоюз має... остерігатися ідеологічної колонізації, яка може призвести до розколу між країнами та краху Європейського союзу", – заявив він.

Франциск закликав ЄС шанувати традиції кожної держави.

"Потрібно поважати різноманітність країн і не прагнути їх уніфікувати... Треба бути обережними, тому що іноді вириваються назовні такі законопроєкти, як цей, і далі незрозуміло, що з ними робити", – зазначив папа римський.

Контекст:

У жовтні 2021 року Єврокомісія випустила "Керівні принципи інклюзивної комунікації" – рекомендації щодо спілкування між чиновниками під час виконання обов'язків.

У рекомендаціях чиновникам, зокрема, пропонували уникати "необґрунтованих припущень" про те, що всі є християнами, а у розмовах про Різдво пропонували використовувати фразу "святковий період", повідомляв Politico.

Ці рекомендації розкритикували в Італії, там Єврокомісію звинуватили у спробі "скасувати Різдво". Зокрема, колишній міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні назвав у Twitter ініціативу Єврокомісії "божевільною".

У підсумку 30 листопада Єврокомісія відкликала свої рекомендації. Єврокомісарка з питань рівності Хелена Даллі повідомила у Twitter, що опублікований документ не відповідає стандартам якості та буде доопрацьований.