ПАР хоче змінити законодавство, щоб самостійно вирішувати, чи заарештовувати людей за ордером МКС

Зміни до закону хочуть внести, оскільки ПАР запросила Путіна на саміт лідерів країн БРІКС
Фото: EPA

Південно-Африканська Республіка планує змінити своє законодавство, щоб мати право вирішувати, заарештовувати чи ні людей, яких розшукує Міжнародний кримінальний суд (МКС). Про це 30 травня заявив заступник міністра з питань держпідприємств ПАР Обед Бапела в коментарі ВВС.

Він зазначив, що в червні відповідний законопроєкт подадуть до парламенту. Завдяки цим змінам Південна Африка "матиме винятки щодо того, кого заарештовувати, а кого не заарештовувати", зазначив Бапела.

Згідно із чинним законодавством, ПАР зобов'язана заарештувати президента РФ Володимира Путіна, якщо він прибуде на її територію, оскільки вона є членом МКС.

Однак ПАР відмовилася засудити вторгнення Росії в Україну, наполягаючи на тому, що хоче зберегти нейтралітет. До того ж раніше ПАР запросила Путіна взяти участь у саміті лідерів країн БРІКС.

1 травня видання The Times повідомляло, що ПАР пропонує Путіну приєднатися до саміту БРІКС онлайн – так країні не доведеться його брати під варту за ордером Міжнародного кримінального суду.

Контекст:

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна і Львової-Бєлової 17 березня 2023 року. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину – незаконного депортування й переміщення населення (згідно з релізом МКС, ідеться про дітей) з окупованих районів України до Росії після початку повномасштабної війни РФ проти України в лютому 2022 року.

Тепер у Путіна офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконного депортування й переміщення українських дітей, зазначили в Офісі генпрокурора України. У Кремлі, коментуючи видання ордера на арешт Путіна, заявили, що Росія не визнає юрисдикції МКС. "Саме формулювання питання ми вважаємо обурливим і неприйнятним", – зазначив спікер Путіна Дмитро Пєсков.