Парламент Грузії схвалив законопроєкт, який обмежує права ЛГБТ-спільноти

Депутати від керівної партії "Грузинська мрія" підтримали документ, який критикують Євросоюз і правозахисні організації за обмеження прав сексуальних меншин
Фото: საქართველოს პარლამენტი / Facebook

Парламент Грузії ухвалив в остаточному, третьому читанні законопроєкт "Про сімейні цінності й захист неповнолітніх", який обмежує права ЛГБТ у країні. Законопроєкт підтримало 84 депутати. Про це 17 вересня йдеться у Facebook на сторінці грузинського парламенту. 

Сайт парламенту за кордоном заблокований, але місцеві ЗМІ, зокрема "Новости-Грузия", наводять подробиці законопроєкту. За їхньою інформацією, опозиція, яка бойкотує роботу парламенту, у голосуванні участі не брала. 

Щодо ухваленого документа, то запропоновані керівною партією "Грузинська мрія" поправки забороняють одностатеві союзи, зміну статі й "ЛГБТ-пропаганду".

Окрім цього, у школах хочуть заборонити надання інформації, котру можна інтерпретувати як "пропаганду належності до протилежної статі, одностатевих стосунків або інцесту".

Медіа, рекламодавцям і кінотеатрам доведеться редагувати контент з урахуванням вимог закону.

Згідно з повідомленням, закон також забороняє проведення зборів, котрі можна витлумачити як ЛГБТ-пропаганду.

Видання також зазначило, що міжнародні організації висловили стурбованість тим, що в наявному вигляді ці законодавчі зміни сприятимуть дискримінації.

Очікують, що президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветує закон, проте керівна партія "Грузинська мрія" має досить голосів, щоб подолати вето, пише видання Publika.

Контекст:

4 червня спікер парламенту і представник "Грузинської мрії" Шалва Папуашвілі заявив, що у Грузії хочуть змінити конституцію, посиливши норми, пов'язані зі шлюбом, усиновленням, зміною статі й ЛГБТ. А ще – скасувати "ігнорування біологічної статі" у трудових відносинах, заборонити хірургічні операції й інші медичні дії для зміни статі людини. У ЗМІ й кінопрокаті – прибрати показ сцен інтимного характеру ЛГБТ-персон.