Парламент Словенії відмовився голосувати за визнання Росії спонсором тероризму

Замість резолюції комітет парламенту Словенії підтримав ініційовані коаліцією висновки, які засуджують війну Росії в Україні
Фото: depositphotos.com

Комітет із закордонних справ парламенту Словенії відмовився виносити на голосування проєкт резолюції про визнання Росії державою  спонсором тероризму. Про це 9 березня повідомив Euractiv.

Замість резолюції комітет одностайно підтримав ініційовані коаліцією висновки, які засуджують війну Росії в Україні, і закликав уряд і далі надавати допомогу та сприяння Києву.

Він також закликав уряд Словенії виступати за всеосяжний, справедливий та міцний мир і підтримав його зусилля щодо незалежного розслідування воєнних злочинів в Україні.

Демократи, які внесли цю пропозицію, стверджували, що, ухваливши резолюцію, Словенія засудить напади Росії на українських цивільних осіб, цивільні будівлі та важливу енергетичну інфраструктуру.

"Ми хотіли б показати нашу підтримку українському народу, який виявляє неймовірну мужність у захисті своєї батьківщини та боротьбі за загальнолюдські цінності свободи і демократії, і водночас засудити російське вторгнення", – заявили вони.

Однак міністерка закордонних справ Словенії Таня Файон заявила, що будь-яка ініціатива щодо внесення Росії до списку країн, які підтримують тероризм, буде рівносильна покаранню всього російського народу. МЗС країни вдалося до юридичного тлумачення, заявивши, що ні в європейському, ні в словенському законодавстві немає категорії чи списку країн, які підтримують тероризм.

Контекст:

Українська влада неодноразово закликала Захід визнати Росію державою-терористом або державою – спонсором тероризму і далі наполягає на цьому.

28 липня Сенат США схвалив резолюцію, в якій закликав Держдепартамент визнати Росію державою – спонсором тероризму через її дії у Чечні, Грузії, Сирії та в Україні. 14 вересня у Сенаті США презентували ще один законопроєкт про визнання РФ спонсором тероризму. Остаточне рішення США ще не ухвалили.

Державою – спонсором тероризму Росію визнали Литва, Латвія, Естонія, Польща, Чехія та Словаччина. Європейський парламент на засіданні 23 листопада також ухвалив резолюцію про визнання Росії країною  спонсором тероризму.