Парламент Словенії визнав Голодомор геноцидом українського народу

Декларацію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу підтримало 67 депутатів парламенту Словенії
Фото: Državni zbor / Facebook
Парламент Словенії 23 травня ухвалив декларацію про визнання Голодомору 19321933 років геноцидом українського народу.

Відповідне рішення підтримало 67 депутатів, вісім проголосували проти, повідомило 24ur.com.

Як зазначив держсекретар МЗС Словенії Самуель Жбогар, уряд країни "долучається до засудження трагедії, яка спричинила страждання і смерть мільйонів українців". Він також додав, що РФ і далі грабує українські запаси зерна й обмежує експорт у країни, які його потребують.

Рішення парламенту Словенії привітав спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук, його цитує Telegram каналу "Рада".

"Вдячний словенським парламентаріям за прийняття декларації, яка визнає Голодомор геноцидом українського народу і вшановує пам'ять жертв цього страшного злочину, – сказав голова Ради. – Людство має знати та пам'ятати цей жах, щоби він не повторився у майбутньому!"

Подяку депутатам парламенту Словенії за ухвалення декларації, яка "вшановує пам'ять мільйонів жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–1933 років", висловив у Twitter президент України Володимир Зеленський.

"Міжнародна коаліція держав, відданих відновленню історичної справедливості, і далі зміцнюється. Разом до правди, а отже, й відповідальності", – наголосив глава держави.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, сьогоднішній крок "забезпечує дві речі – пам'ять і справедливість".

"Пам'ять означає повагу до мільйонів безневинних жертв цього жахливого злочину. Справедливість означає, що такі злочини ніколи не мають повторитися", – написав Кулеба у Twitter.

Контекст:

Голодомор 1932–1933 років – масовий голод, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. На сайті музею Голодомору зазначають, що загальна кількість померлих через голод у ті роки сягала 7 млн людей. В Україні Голодомор сприймають як акт геноциду українського народу, інспірований урядом СРСР. День пам'яті жертв Голодомору припадає на четверту суботу листопада. Росія заперечує, що Голодомор був геноцидом українців.

2016 року Верховна Рада України звернулася до демократичних держав із проханням визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Згідно з даними дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у листопаді 2022 року, 93% українців згодні з тим, що Голодомор 1932–1933 років був геноцидом українського народу.

Низка держав уже визнала Голодомор геноцидом українців – зокрема, Австралія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, США, Угорщина, Португалія, ЧехіяБельгіяМолдова, Ірландія, Німеччина, Ісландія, Франція, а також Ватикан. Окрім того, геноцидом українського народу Голодомор визнали Європарламент.