Партія Нетаньяху перемагає на виборах до парламенту Ізраїлю. Він проти того, щоб передавати зброю Україні

Партія Нетаньяху має отримати 65 місць у 120-місному Кнесеті
Фото: EPA
В Ізраїлі партія "Лікуд" на чолі з колишнім прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху перемагає на виборах в однопалатний парламент Кнесет. Про це повідомляє агентство Anadolu за результатами підрахунку 97% голосів.

Явка виборців становила 66,3%: 4,5 млн осіб скористалися своїм правом голосу, зазначило агентство, додавши, що це найвища явка з 1999 року.

За попередніми результатами, сила Нетаньяху має отримати 65 місць у 120-місному Кнесеті, пише The Times of Israel. Водночас видання зазначило, що результати ще можуть змінитися, оскільки ще не підрахували голоси так званих бюлетенів у подвійних конвертах, які вкидали співробітники силових структур, ув'язнені, люди з інвалідністю, дипломати, які працюють за кордоном.

Як пише The Times of Israel, нова коаліція парламенту Ізраїлю складатиметься з партії Нетаньяху "Лікуд", ультраортодоксальних партій "Шас" та "Об'єднаний юдаїзм Тори", а також ультраправої партії "Релігійний сіонізм".

Якщо результати суттєво не зміняться, це стане приголомшливим поверненням Нетаньяху, зазначило видання.

У жовтні Нетаньяху заявляв, що виступає проти того, щоб передавати Києву ізраїльську зброю, тому що вона "може опинитися в руках ворогів єврейської держави". За його словами, нинішня політика Ізраїлю щодо війни в Україні є "розсудливою" і передбачає приймання біженців і надання гуманітарної допомоги.

"У питанні про зброю завжди є імовірність, і це траплялося знову і знову, що зброя, яку ми передавали на одному полі бою, зрештою опиниться в руках Ірану і буде використана проти нас", говорив Нетаньяху.

Контекст:

Нетаньяху очолював уряд Ізраїлю двічі з 1996-го до 1999-го та із 2009-го до 2021-го, обіймаючи цю посаду найдовше в історії країни – 15 років і три місяці.

Попередній уряд, до якого входили партії кардинально різної спрямованості, але об'єдналися заради повалення Нетаньяху, не протримався й півтора року. Як пише "Русская служба ВВС", формально причиною розпаду стало питання про статус єврейських поселень на Західному березі річки Йордан, за яким правоцентристи й арабські партії у складі уряду не змогли домовитися. Крім того, нинішній уряд не залишає після себе "жодних значних досягнень ні на внутрішній, ні на зовнішній арені", пише ЗМІ.